Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

Postbus 23
9790 AA Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

Wat kunnen wij voor jou doen?

Cursus boekhouden voor dorpshuizen

Het is voor een (klein of middelgroot) dorpshuis eenvoudig om de bedrijfsboekhouding zelf bij te houden. Je hebt dan altijd inzicht in hoe het dorpshuis er voor staat en drukt de kosten van de boekhouder. Bovendien is het voor het aanvragen van fondsen van essentieel belang dat je inzage kunt geven in de financiële situatie van het dorpshuis.

Docent Paul Kloek van Adminiles vertelt in eenvoudig Nederlands wat de logica van boekhouden is. Je leert een kasboek bij te houden en maakt een begin met het invoeren van de administratie in een simpel boekhoudprogramma. Tevens wordt besproken hoe een jaarverslag en een begroting worden opgesteld. De cursus duurt twee avonden.

Wanneer
dinsdag 3 en 10 oktober 2017

Tijd
19.30 – 22.00 uur

Locatie
3 oktober in Ous Hoes, Bonnerveen 7 te Gieterveen
10 oktober in Wijkcentrum De Kern, Rembrandtlaan 72 a te Hoogezand

Kosten
€ 50,- per deelnemer voor leden van Groninger Dorpen
(niet leden betalen € 100 p/p)

Groninger Dorpen organiseert de cursus Boekhouden in samenwerking met de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) in Drenthe en Adminiles. Wilt u meer informatie over de cursus? Dat kan door een mail te sturen naar p.knol@groningerdorpen.nl of te bellen met 050-306 29 00.
Direct aanmelden kan door het formulier onderaan deze pagina in te vullen.

Recensies deelnemers voorgaande jaren

Henk van Kampenhout van buurthuis t Trefpunt van Holte Lieving en Makkum

“De cursus Boekhouden kan ik aanbevelen aan andere dorpshuizen. Ik ben van origine geen boekhouder, maar Paul Kloek kan heel helder uitleggen wat je als penningmeester van een dorpshuis moet weten. Wij zijn na de cursus ook begonnen met boekhoudprogramma Minipak. Daarvoor werkten we altijd met Excel en daarin maak je toch fouten. Dat is met Minipak uitgesloten. Sindsdien ga ik er elke week even voor zitten om het bij te houden, maar daarna heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar.”

Roelof Dilling van t Markehuis in Grolloo:

“Paul Kloek geeft heldere uitleg aan de hand van begrijpelijke praktijkvoorbeelden. Er is veel ruimte voor vragen en die zijn goed beantwoord. Ik kan de cursus aanbevelen aan andere dorpshuizen, omdat je daardoor – ook als medebestuurders – beter inzicht krijgt in de financiële situatie van het dorpshuis en de financiën op die manier niet meer alleen een verantwoordelijkheid zijn van de penningmeester.”

INHOUD VAN DE CURSUS BOEKHOUDEN

 1. Ordenen van je administratie.
  De administratie wordt logisch geordend: Kasadministratie, Bankadministratie, Uitgaande facturen enz.
 2. De werking van een boekhoudprogramma.
  Gedurende de cursus ‘boekhouden’ kunt u zelf thuis oefenen met het gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma Minipak. Dit gebeurt aan de hand van een duidelijke instructie. In beginsel werken alle boekhoudprogramma’s hetzelfde. De aangeboden lesstof geeft inzicht in ieder boekhoudsysteem. In eenvoudige taal wordt, met behulp van cursusmateriaal, beeldend uitleg gegeven aan de logica van de boekhouding. Je gaat begrijpen wat boekhouden is. Dubbel boekhouden: waarom links en rechts altijd gelijk moet zijn. Als uw dorpshuis baat heeft bij een (nieuw) boekhoudpakket, dan kunt u overwegen het pakket ‘Minipak boekhouding Pro’ zelf aan te schaffen. De kosten bedragen € 159,- voor de basisversie en € 189,- voor de pro versie (exclusief BTW). Verder zijn er geen bijkomende kosten.
 3. Inboeken van de administratie in een simpel boekhoudprogramma.
  De eerste bonnetjes worden ingevoerd in het Kasboek van het boekhoudprogramma. Stap voor stap wordt met het aanwezige cursusmateriaal (burobakjes, ordners, bonnetjes enz) getoond waar de ingevoerde gegevens in het boekhoudprogramma terecht komen. Vervolgens worden de bankafschriften ingeboekt. Uitleg over Kruisposten.
  De cursist krijgt oefeningen mee die thuis, in eigen tempo gemaakt kunnen worden. Hiervoor wordt een volledig werkende demo van het programma Minipak (voor Windows) beschikbaar gesteld.
 4. Kosten en investeren
  Met voorbeelden uit de praktijk leer je het verschil tussen Kosten en Investeringen en hoe Afschrijven in zijn werk gaat. Reserveren voor groot onderhoud: waarom en hoe werkt het. Vrijwilligersvergoedingen. Terugvragen energiebelasting.
 5. Winst en Verliesrekening en Balans
  Onderdeel van de cursus is de bespreking van de Winst en Verliesrekening en de Balans. De relatie tussen deze twee wordt toegelicht en de informatie die je er uit kunt halen. Waarom tel je de voorraad (Balansen). Opstellen van een eenvoudige begroting.
 6. Omzetbelasting (BTW).
  Voor degenen die daar interesse in hebben gaan we in op de BTW. Aan de hand van enkele simpele voorbeelden wordt uitgelegd wat omzetbelasting is en hoe het werkt. Btw vrijstelling voor kantines.