Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

  Wat kunnen wij voor jou doen?

  ADA stroopt de mouwen op: 29 september over dorpszorg

  Het dorp als ontwikkelaar: zorg goed voor de dorpszorg!

  De derde bijeenkomst in de serie ADA-themabijeenkomsten. Graag aanmelden via onderstaand formulier.

  Wat: Het dorp als ontwikkelaar: zorg goed voor de dorpszorg!
  Wie: betrokkenen en geïnteresseerden uit de hele provincie Groningen
  Wanneer: 29 september, 19:30-21:00 uur (inloop vanaf 19.15 uur).
  Waar: Boven Pekela, dorpshuis De Riggel, Noorderkolonie 13

  Ruim honderdtwintig zorgprojecten telt de site Zorgzamedorpengroningen.nl, opgezet door Groninger Dorpen. Van DorpsZorgCoöperatie Mit Mekoar uit Noordbroek tot de stichting Droomwonen in Opende. Vrijwilligers en professionals bieden dorpsbewoners samen de helpende hand. Voor hen die dat nodig heeft en wil. Zo organiseren ze bijvoorbeeld (ouderen)vervoer, gezamenlijke maaltijden, mantelzorg en complete woonzorghofjes. Maar hoe hou je dergelijke voorzieningen in stand, als de jaren klimmen, met een verouderend vrijwilligersbestand en de structurele financiering een zorg blijft? Misschien door nieuwe activiteiten te ontplooien of nieuwe doelgroepen aan te boren? Op deze avond spreken we met twee langerlopende dorpsinitiatieven en deskundigen over overlevingsstrategieën voor dorpszorg. Zorg goed voor de zorg! 

  Nog even over ADA zélf. Op donderdag 28 oktober 2021 werd in de KunstKerk in Warffum de Actieve Dorpen Aanpak (ADA) gelanceerd. Dit is een online stappenplan waarmee je initiatieven kunt bedenken, plannen en uitwerken om je dorp te verbeteren, te verfraaien en te versterken. Ondersteund door tal van inspirerende voorbeelden van Groningse dorpsprojecten. ADA is bedoeld voor bewoners, verenigingsbestuurders in dorpen, (gemeente-)ambtenaren, raads- en statenleden en andere betrokkenen die dorpsinitiatieven bedenken en uitvoeren en daarmee de leefbaarheid in de Groninger dorpen willen vergroten. De inspirerende voorbeelden op ADA zijn ingedeeld op thema.

  Hoe actieve bewoners, ambtenaren en organisaties op die specifieke thema’s de Actieve Dorpen Aanpak in praktijk kunnen brengen, staat centraal op 4 themabijeenkomsten. Met als uiteindelijke doel: hoe krijgen we in samenwerking met elkaar meer voor elkaar voor de leefbaarheid in Groningen? Elke bijeenkomst heeft een ander thema en vindt plaats in een andere regio. Maar de hele provincie is steeds welkom.

  1. Donderdag 2 juni (het verslag staat onder de titel): Samen bouwen aan je dorp
  2. Donderdag 7 juli (het verslag staat onder de titel): Landschap en energie
  3. Donderdag 29 september, 19.30-21.00 uur: Zorg goed voor de dorpszorg!
  4. Donderdag 3 november, 19.30-21.00 uur: Dorpsvoorzieningen