• Zaterdag 8 juni 2024

  Excursie duurzame buurt- en dorpshuizen 2024

  Op zaterdag 8 juni gaan we weer op excursie langs een aantal buurt- en dorpshuizen die bezig zijn met verduurzamen. Flink isoleren, verwarmen met airco’s of een groot accupakket. Elk buurt- en dorpshuis pakt het op zijn eigen manier aan. Stap in de bus en neem een kijkje in hun keuken!

  Zuidwending

  Dorpshuis De Wending staat in Zuidwending, een lintdorp in de gemeente Veendam. Dit dorpshuis is dé ontmoetingsplaats voor jong en oud en van groot belang voor de leefbaarheid van het dorp. In de strijd met de 6.000 kuub gas die het dorpshuis verbruikt is er een groot verduurzamingsplan opgesteld. Zo wordt onder meer de grote zaal volledig geïsoleerd. De kleine 3 ton die dit gaat kosten heeft het dorpshuis zelf bij elkaar gezocht via fondsen en subsidies.

  Bareveld

  Buurthuis de Maagdenpalm staat in Bareveld en biedt voor iedereen in deze volkswijk een warme plek. Het dorp wil het gebouw graag kopen van de gemeente maar niet voordat er wat gedaan is aan de torenhoge energiekosten. En dus is het bestuur aan het verduurzamen geslagen. Verwarmen gebeurt sinds kort door middel van airco’s. Een heel verschil met de elektrische kacheltjes die er eerst in zaten en die ‘s ochtends aangezet moesten worden om het ‘s avonds warm te hebben. Andere maatregelen op het verlanglijstje zijn zonnepanelen en LED verlichting.

  Westdorp/Ellertshaar

  We gaan vandaag ook op bezoek bij de buren. Een klein stukje over de grens in Drenthe staat Dorpshuis Westdorp/Ellertshaar. Dit dorpshuis is het eerste dorpshuis in Drenthe dat de beschikking heeft over een accu voor energieopslag. Mede dankzij financiële bijdragen van WarmteBoost, Rabobank en het plaatselijke zonnepark, heeft het dorpshuis een accupakket van 40 kWh kunnen aanschaffen waardoor het dorpshuis bijna het hele jaar zelf in haar elektriciteitsbehoefte kan voorzien. Het dorpshuis was al volledig “van het gas af”  en wordt verwarmd middels vloerverwarming met een warmtepomp.

  Met de bus

  De bus vertrekt traditiegetrouw ’s ochtends om 9.30 uur bij Kardinge. Om 15.30 uur zijn we weer terug.

  Je kunt ervoor kiezen om de hele dag mee te gaan. Daarvoor regelen wij gezamenlijk vervoer. Je bent ook van harte welkom om een deel van het programma bij te wonen. Je dient dan wel voor eigen vervoer te zorgen.

  Algemene informatie

  DatumZaterdag 8 juni 2024
  KostenGratis voor leden / € 25 voor niet-leden
  VertrekplekTransferium Kardinge aan het Kardingerplein Groningen, te bereiken vanaf de ring afslag Kardinge/Transferium
  Duur09.30 – 15.30 uur
  Informatie050 306 29 00
  Max. deelnemers25
  AanmeldenVul het formulier onderaan deze pagina in.

  Programma

  9.30 uurVertrek bus vanaf parkeerplaats Kardinge, Groningen
  10.00 uur tot 11.15 uurBezoek Dorpshuis De Wending (Zuidwending)
  11.30 uur tot 13.00 uurBezoek Buurthuis De Maagdenpalm (Bareveld) + lunch op locatie
  13.20 uur tot 14.50 uurBezoek Dorpshuis Westdorp Ellertshaar (Westdorp)
  15.30 uurAankomst bus parkeerplaats Kardinge

  Adressen Locaties

  P + R Kardinge
  Kardingerplein 1
  9735 AA Groningen

  Dorpshuis De Wending
  Zuidwending 199
  9644 XE Veendam

  Buurthuis De Maagdenpalm
  Maagdepalmstraat 2
  9648 GS Wildervank

  Dorpshuis Westdorp/Ellertshaar
  Borgerderstraat 2
  9534 PA Westdorp

  Aanmelden