• Woensdag 10 april 2024

  Inspiratiecafé ‘Hoe nemen bewoners gemeenschapstaken over?’ [geannuleerd]

  [het inspiratiecafé is uitgesteld tot na de zomer]

  Gemeenschapstaken worden steeds meer in eigen hand -en in bedrijf- genomen door bewoners. Zij doen dit als antwoord op het wegvallen of niet goed functioneren van voorzieningen.

  Bewoners vormen daartoe in tientallen dorpen en buurten collectieven voor de zorg, de energie, wonen, vervoer en het in eigen beheer nemen van een winkel, zwembad, ontmoetingsruimte, cultureel centrum. Hoe organiseer je betrokkenheid en eigenaarschap? 

  Op 10 april in De Houtstek in Slochteren van 18.00 – 21.30 uur organiseren Katalys, Groninger Dorpen en CMO STAMM een Inspiratiecafé, waarin centraal staat hoe lokale gemeenschappen versterkt worden door collectieven van bewoners, Zij tonen eigenaarschap door -vaak complexe- gemeenschapstaken op zich te nemen. Hoe doe je dat, waar loop je tegen aan, welke oplossingen heb je gevonden en welke rol speelt de overheid? Dat zijn vragen voor dit Inspiratiecafé, waar vanuit Musselkanaal en Middelstum inspiratie wordt geboden.

  Deelname is gratis, aanmelden via groningen@katalys.net 

  Programma 
  -inloop vanaf 17.30 uur-

  18.00 – 18.30 uurSoep en broodjes
   
  18.30 – 19.00 uurWelkom en inleiding door Erik Arkesteijn, Katalys en medeopsteller van het Actieprogramma voor bewonerscollectieven ‘Samen voor de samenleving’
   
  19.15 – 20.00 uurTwee mooie lokale voorbeelden:
  Dorpsbelangen Musselkanaal, voorz. Maria Sanders in Musselkanaal
  Dorpscoöperatie Middelsoam, voorz. Yke Toepoel  in Middelstum e.o.
   
  20.00 – 21.00 uurPauze met aansluitend groepsgesprekken en onderlinge uitwisseling
   
  21.00 – 21.30 uurPlenaire terugkoppeling door dagvoorzitter
   
  21.30 – UitloopBorrel en nazit