Energiecontracten

De energiemarkt is altijd in beweging. Welke energiecontracten zijn interessant voor buurt- en dorpshuizen?

Vast contract

Een vast energiecontract is een contract waarbij de prijs voor elektriciteit en gas voor de gehele looptijd van het contract vaststaat. Hierdoor weet je als afnemer precies waar je aan toe bent en krijg je geen verrassingen in de vorm van stijgende energiekosten. Een nadeel van een vast energiecontract is dat je ook een risico-opslag betaalt. De energieleverancier loopt immers het risico dat de prijzen stijgen.

Variabel contract

Een variabel energiecontract is een contract waarbij de prijs voor elektriciteit en gas elk kwartaal of elk halfjaar kan veranderen. Hierdoor kan je als consument sneller profiteren van dalende energieprijzen, maar de energiekosten kunnen ook stijgen. Een nadeel van een variabel contract is dat je niet precies weet wat je aan energiekosten kunt verwachten.

Dynamisch contract

Steeds meer mensen stappen over op dynamische energietarieven. Met een dynamisch contract betaal je de inkoopprijs voor energie: die is altijd zo laag mogelijk. De prijzen voor elektriciteit variëren per uur en die van gas per dag.

Over het algemeen zijn de tarieven lager dan bij een variabel of vast contract. De energieleverancier hoeft minder risico-opslag in de tarieven te verwerken. De risico’s voor de energieleverancier zijn namelijk lager. Immers als de prijzen stijgen (bijvoorbeeld doordat het een periode niet waait) betaalt de consument dit. De leverancier hoeft niet een jaar vooruit te kijken om in te schatten wat de tarieven gaan doen.

Of je dit risico wilt nemen is een keuze die je als bestuur moet maken. Op dit moment (december 2023) bieden energieleveranciers vaste contracten aan tegen redelijk aantrekkelijke tarieven. Dat zij dit aanbieden betekent dat ze geen grote risico’s zien voor enorme verhogingen.

Met een dynamische contract kun je veel besparen op je energiekosten door op slimme momenten energie te verbruiken. In de winter zijn de nachten vaak goedkoop (dan is er minder vraag) en in de zomer is overdag juist een goed moment, dan wordt er heel veel zonne-energie opgewekt en is het aanbod dus groter dan de vraag. Op sommige momenten komt het zelfs voor dat je geld toe krijgt om energie te verbruiken. Of je je energieverbruik ook kunt sturen hangt af van de apparatuur die je gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • ’s nachts de vaatwasser aan zetten.
  • Tijdens goedkope tarieven de (elektrische) verwarming extra hoog zetten, zodat overdag minder gestookt hoeft te worden (mits het gebouw goed geïsoleerd is).
  • Tijdens goedkope uren de elektrische (warmtepomp)-boiler laten opwarmen.
  • Warm de frituur niet op om 17.00 uur, want dan zijn de tarieven vaak hoog.

Heb je dynamische tarieven, dan geldt dit ook voor teruglevering. In de uren dat er negatieve prijzen zijn moet je dan zelfs betalen om energie terug te leveren! Er zijn mensen die op die momenten hun omvormer uitzetten. Of dynamische tarieven interessant zijn als je ook zonnepanelen hebt hangt af van de hoeveelheid stroom die je opwekt en welke terugleververgoeding je daarvoor kunt krijgen bij een vast contract.