Groninger Dorpendag

Verbinden, inspireren, uitwisselen: samen voor het Groninger platteland!

Geïnspireerd door het eerste landelijke PlattelandsParlement in 2005 heeft Groninger Dorpen het initiatief genomen voor provinciale bijeenkomsten eens in de vier jaar. Daarbij staan de kracht van het Groninger platteland en het verbinden van mensen en initiatieven centraal. Alle Groninger plattelandsbewoners, lokale en provinciale politici en overige geïnteresseerden zijn welkom voor het uitwisselen van initiatieven, het opdoen van nieuwe kennis, het versterken van netwerken, en het elkaar ontmoeten, inspireren en steunen. Ook het Landelijke PlattelandsParlement vindt nog steeds elke vier jaar plaats.

Groninger Dorpendag 2024

Vrijdag 19 april 2024 vond de Groninger Dorpendag plaats in dorpshuis de Ruyten in Froombosch. Een programma, met goede voorbeelden uit de praktijk van dorpen en buurt- en dorpshuizen, bleek prima input voor het panelgesprek in het tweede deel van de middag. Het 125-koppige publiek, bestaande uit leden van Groninger Dorpen (bestuurders van dorpsverenigingen, buurt- en dorpshuizen), vertegenwoordigers van de overheid en andere organisaties, keerden geïnformeerd en geïnspireerd huiswaarts.

Aan het eind van de middag werd door de voorzitter van Groninger Dorpen, Gerda Steenhuis, ons manifest ‘SOAMEN VEUROET met Nij Begun’ uitgereikt aan de panelleden Tjeerd van Dekken, gedeputeerde van de provincie Groningen, Henk Nijboer, kwartiermaker sociale agenda Nij Begun, en Adriaan Hoogendoorn, burgemeester Midden-Groningen

Voorgaande Groninger Dorpendagen:

  • 2021 | 28 oktober 2021 stond de Groninger Dorpendag Compact in het teken van ADA (Actieve Dorpen Aanpak). Lees hier meer over ADA. Lees hier het verslag van deze dag.
  • 2017 | op veler verzoek: ook een Dorpendag halverwege de vier jaar tussen de Provinciale Statenverkiezingen. Op 3 maart 2017 heeft de Groninger Dorpenmiddag plaatsgevonden in Zuidbroek. Lees hier het verslag van deze top-middag.
  • 2015 | over Groninger Dorpendag 2015 is een tijdschrift gemaakt. Lees voor een mooi sfeerbeeld meer in onze Magazine met terugblik Groninger Dorpendag 2015 in campus Winschoten
  • 2011 | Bekijk hieronder het filmpje van editie 2011.