Groninger Dorpendag

Verbinden, inspireren, uitwisselen: samen voor het Groninger platteland!

Geïnspireerd door het eerste landelijke PlattelandsParlement in 2005 heeft Groninger Dorpen het initiatief genomen voor provinciale bijeenkomsten eens in de vier jaar. Daarbij staan de kracht van het Groninger platteland en het verbinden van mensen en initiatieven centraal. Alle Groninger plattelandsbewoners, lokale en provinciale politici en overige geïnteresseerden zijn welkom voor het uitwisselen van initiatieven, het opdoen van nieuwe kennis, het versterken van netwerken, en het elkaar ontmoeten, inspireren en steunen. Ook het Landelijke PlattelandsParlement vindt nog steeds elke vier jaar plaats.

Groninger Dorpendag 2024

Op vrijdag 19 april vond de de Groninger Dorpendag plaats met als titel: soamen veuroet. Binnenkort staat het hier sfeerverslag met een link naar het manifest.

HOE GAAN WE SOAMEN VEUROET?
Uitgedaagd door de financiële mogelijkheden van Nij Begun (de reactie van het kabinet op de parlementaire enquête gaswinning), heeft Groninger Dorpen verschillende ideeën over de uitvoering bij haar leden opgehaald. Deze opbrengst is samengevat in het ‘Manifest Soamen Veuroet’ en vormde de rode draad voor het programma, met dorpsverhalen over lopende projecten en initiatieven die aangeven hoe dorpen nu al werken om ‘veuroet’ te komen. Zo maken we zichtbaar wat er nodig en mogelijk is en bespreken we wat dorpen, Provincie, gemeenten en Nij Begun hierin kunnen betekenen.

Voorgaande Groninger Dorpendagen:

  • 2021 | 28 oktober 2021 stond de Groninger Dorpendag Compact in het teken van ADA (Actieve Dorpen Aanpak). Lees hier meer over ADA. Lees hier het verslag van deze dag.
  • 2017 | op veler verzoek: ook een Dorpendag halverwege de vier jaar tussen de Provinciale Statenverkiezingen. Op 3 maart 2017 heeft de Groninger Dorpenmiddag plaatsgevonden in Zuidbroek. Lees hier het verslag van deze top-middag.
  • 2015 | over Groninger Dorpendag 2015 is een tijdschrift gemaakt. Lees voor een mooi sfeerbeeld meer in onze Magazine met terugblik Groninger Dorpendag 2015 in campus Winschoten
  • 2011 | Bekijk hieronder het filmpje van editie 2011.