Dorpsvisie voor dorpen
Wil je dat er in jouw dorp een dorpsvisie wordt ontwikkeld?
In de loop van de jaren zijn al veel dorpsvisies ontwikkeld. Maar ook tegenwoordig blijkt het voor dorpsbelangenorganisaties zeker een zeer gewild document. Waarom een dorp aan een dorpsvisie begint verschilt. Het kan gestimuleerd worden vanuit de gemeente of er kan een landschappelijk of ruimtelijke vraag aan ten grondslag liggen. Soms hangt het samen met de versterkingsopgave of de gemeentelijke herindeling of wil je als dorp gewoon een gezamenlijke rode draad hebben die de samenwerking en initiatieven aanjagen. Een goede ervaring met een eerdere dorpsvisie kan eveneens de aanleiding zijn.
Groninger Dorpen is één van de organisaties die dorpen kan ondersteunen bij de ontwikkeling van een dorpsvisie. Wij zetten vooral in op een zo’n breed en open mogelijke dorpsdiscussie, ook om de betrokkenheid en samenwerking bij de uitvoering alvast een stimulans te geven, en tot slot inbedding bij de plaatselijke belangenvereniging. Voor de regie op die uitvoering.
Naast onze meest gebruikte methodiek ‘Keukentafel-aanpak’ hebben we inmiddels ook een aantal varianten daarop ontwikkeld. De keuze voor een aanpak komt altijd in overleg tot stand. Maar is er een inhoudelijke vraag waar een andere organisatie meer gespecialiseerd in is, dan zullen wij je graag doorverwijzen of eventueel het traject in samenwerking aanbieden.
Groninger Dorpen voert de begeleiding van dorpsvisie uit als projectactiviteit. Dus dorpen, ook ledendorpen, moeten financiering zoeken voor de ontwikkelkosten van een dorpsvisie.
Enkele goede voorbeelden van dorpsvisies die onder onze begeleiding tot stand zijn gekomen, zijn:
Aduard
Zijldijk
De Wilp
Zuidwolde
Voor de financiering van het maken van een dorpsvisie kun je terecht bij fondsen, Loket Leefbaarheid Groningen of je gemeente.