Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

  Wat kunnen wij voor jou doen?
  Selecteer
  Vraagbaak
  Inspiratie
  Ondersteuning en advies
  Invloed en belangen
  Thema-avonden en excursies
  Netwerk
  Wegwijs bij fondsen en subsidies
  Collectieve ledenvoordelen
  Lid worden
  Gemeenten en Samenwerkingspartners
  Wat kunnen wij voor jou doen?

  Dorpsvisie voor dorpen

  Wil je dat er in jouw dorp een dorpsvisie wordt ontwikkeld?

  In de loop van de jaren zijn al veel dorpsvisies ontwikkeld. Maar ook tegenwoordig blijkt het voor dorpsbelangenorganisaties zeker een zeer gewild document. Waarom een dorp aan een dorpsvisie begint verschilt. Het kan gestimuleerd worden vanuit de gemeente of er kan een landschappelijk of  ruimtelijke vraag aan ten grondslag liggen. Soms hangt het samen met de versterkingsopgave of  de gemeentelijke herindeling of wil je als dorp gewoon een gezamenlijke rode draad hebben die de samenwerking en initiatieven aanjagen. Een goede ervaring met een eerdere dorpsvisie kan eveneens de aanleiding zijn.

  Groninger Dorpen is één van de organisaties die dorpen kan ondersteunen bij de ontwikkeling van een dorpsvisie. Wij zetten vooral in op een zo’n breed en open mogelijke dorpsdiscussie, ook om de betrokkenheid en samenwerking bij de uitvoering alvast een stimulans te geven, en tot slot inbedding bij de plaatselijke belangenvereniging. Voor de regie op die uitvoering.

  Naast onze meest gebruikte methodiek ‘Keukentafel-aanpak’ hebben we inmiddels ook een aantal varianten daarop ontwikkeld. De keuze voor een aanpak komt altijd in overleg tot stand. Maar is er een inhoudelijke vraag waar een andere organisatie meer gespecialiseerd in is, dan zullen wij je graag doorverwijzen of eventueel het traject in samenwerking aanbieden.

  Groninger Dorpen voert de begeleiding van dorpsvisie uit als projectactiviteit. Dus dorpen, ook ledendorpen, moeten financiering zoeken voor de ontwikkelkosten van een dorpsvisie.

  Enkele goede voorbeelden van dorpsvisies die onder onze begeleiding tot stand zijn gekomen, zijn:

  Boerakker-Lucaswolde

  Aduard
  Zijldijk
  De Wilp
  Zuidwolde

  Loppersum

   

  Voor de financiering van het maken van een dorpsvisie kun je terecht bij fondsen, Loket Leefbaarheid Groningen of je gemeente.