Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

  Wat kunnen wij voor jou doen?
  Selecteer
  Vraagbaak
  Inspiratie
  Ondersteuning en advies
  Invloed en belangen
  Thema-avonden en excursies
  Netwerk
  Wegwijs bij fondsen en subsidies
  Collectieve ledenvoordelen
  Lid worden
  Gemeenten en Samenwerkingspartners
  Wat kunnen wij voor jou doen?

  Duurzaamheid

  Bewoners zich steeds bewuster zijn van bijdrage aan initiatieven die blijven, die goed zijn en blijven voor mensen en voor de omgeving. Duurzaamheid van initiatieven! Het gaat bijvoorbeeld om het vinden van nieuwe bestendige vormen van samenwerken, overleggen en bouwen aan een dorpse samenleving. De focus van Groninger Dorpen ligt de komende periode ook op het bijdragen aan verbeteren van processen met en door bewoners. Daarnaast werken Groningers steeds bewuster aan het onafhankelijk(er) worden van vervuilende en schadebrengende energiebronnen. Voor veel dorpshuizen en dorpsbestuurders betekent duurzaamheid ook slim omgaan met geld, zij zijn geïnteresseerd in kostenbesparende maatregelen op het gebied van energieverbruik voor hun exploitatie.

  IndeKern
  IndeKern was een landelijk project, geïnitieerd door de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen, ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het project onderzocht de zichtbaarheid en het netwerk van bewonersinitiatieven, rond de thema’s zorg & welzijn en duurzaamheid.
  Ben jij iemand die een duurzaam initiatief wil beginnen in eigen dorp of buurt? IndeKern heeft hierover een handig boekje gemaakt ter informatie en inspiratie. Beschouw het als handreiking, inspirator en tipgever. Volg verder vooral je eigen(wijze) weg…

  Netwerk Duurzame Dorpen
  In het Netwerk Duurzame Dorpen delen dorpen kennis, ervaring en ideeën. Daardoor hoeft niet elk dorp het wiel opnieuw uit te vinden en kunnen duurzame plannen sneller en beter worden gerealiseerd. Het Netwerk is een echte duurzaamheidversneller! 
  Wij ondersteunen via de LVKK het Netwerk Duurzame Dorpen.

  Energie neutraal dorp worden?

  Bij het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts, waar Groninger Dorpen in participeert, kun je terecht voor advies en ondersteuning, en de dorpen in de aardbevingsgemeenten ook voor financiële ondersteuning. Buiten het aardbevingsgebied kunnen dorpen daarvoor de subsidie bewonersinitiatieven van de provincie Groningen benaderen. Goede voorbeelden van dorpen die al actief bezig zijn met energie zijn ook te vinden op de website van de Groninger Energie Koepel G(r)EK.