Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

  Wat kunnen wij voor jou doen?
  Selecteer
  Vraagbaak
  Inspiratie
  Ondersteuning en advies
  Invloed en belangen
  Thema-avonden en excursies
  Netwerk
  Wegwijs bij fondsen en subsidies
  Collectieve ledenvoordelen
  Lid worden
  Gemeenten en Samenwerkingspartners
  Wat kunnen wij voor jou doen?

  Internet en breedband

  Laatst bijgewerkt in: maart 2019

  Wij zetten ons in voor een goede internetverbinding op het platteland. Internet wordt immers steeds belangrijker in het dagelijkse leven. Via internet kun je bijvoorbeeld thuis je bedrijf runnen, werken en leren, je financiële zaken regelen, nieuwe spullen kopen en in contact blijven met andere mensen. Ook in de zorg nemen de mogelijkheden nog steeds toe. Internet kan eraan bijdragen dat mensen langer in hun dorp kunnen blijven wonen, ook als er voorzieningen verdwijnen. Daarmee is een goede internetverbinding op het platteland cruciaal. In veel gebieden ontbreekt het hieraan, omdat het niet rendabel zou zijn. Daarom is het voor ons een speerpunt.

  Wit of grijs

  Als het gaat om internetsnelheden wordt er gepraat over witte (geen breedbandinfrastructuur, hier ligt alleen de koperen telefoonkabel) of grijze adressen (één breedbandverbinding, bijv. coax-kabel). Door Europese regelgeving mag een overheid in zwarte gebieden (twee breedbandverbindingen, bijvoorbeeld coax en glasvezel) niet investeren in de aanleg van breedband. In grijze gebieden moet ze toestemming krijgen van Europa. In witte gebieden is het voor een overheid vrij om te investeren of leningen te verstrekken die de aanleg mogelijk maken.

  Aanleg snel internet in Groningen

  In Groningen hebben de provincie Groningen, de NCG en de EBG samen 40 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aanleg van snel internet in het buitengebied. De subsidieregeling ‘Snel Internet Groningen’ is onderdeel van het programma Groningen@Work van de provincie Groningen, het programma Digitale Bereikbaarheid van de EBG en het programma Kansrijk Groningen van de NCG. De aanleg gebeurt niet overal tegelijk, maar gemeente voor gemeente. Via de website www.snelinternetgroningen.nl is hierover actuele informatie te vinden.

  In principe worden alleen de witte adressen aangesloten. Woon je op een grijs adres? Via www.bennietgrijs.nl kun je je internetsnelheid testen en hopelijk kan dan alsnog je adres worden toegevoegd aan de lijst met witte adressen.

  Mogelijkheden op dit moment

  Totdat er glasvezel (of een andere vorm van snel internet) wordt aangelegd zijn er in de witte gebieden vaak niet veel opties. Diverse providers bieden op dit moment internet aan via een draadloos 4G modem. Het televisie kijken gaat dan via de koperen telefoonkabel, en het internetten draadloos via 4G.

  Internet via 5G

  5G is de nieuwste generatie mobiele communicatie en is de opvolger van 4G. 5G is veel sneller, kan veel meer data versturen en is betrouwbaarder. In Noord-Groningen wordt een 5G pilot uitgevoerd: 5Groningen. Ondernemers en non-profitorganisaties werken samen met experts om toepassingen van 5G te testen. Meer informatie staat op de website van 5Groningen.

  Er is nog maar weinig bekend over de gezondheidsrisico’s van 5G. Twee jaar geleden hebben 180 wetenschappers de Europese Unie gevraagd om 5G op te schorten tot er meer bekend is over de risico’s.