Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

  Wat kunnen wij voor jou doen?
  Selecteer
  Vraagbaak
  Inspiratie
  Ondersteuning en advies
  Invloed en belangen
  Thema-avonden en excursies
  Netwerk
  Wegwijs bij fondsen en subsidies
  Collectieve ledenvoordelen
  Lid worden
  Gemeenten en Samenwerkingspartners
  Wat kunnen wij voor jou doen?

  Nieuwe rol voor dorpsorganisaties

  Wij brengen maatschappelijke veranderingen die binnen en buiten het dorp spelen bij onze leden onder de aandacht en bieden onze hulp aan om daar hun weg en rol in te vinden, bijvoorbeeld door te laten zien welke organisatievormen mogelijk zijn. Bij een nieuwe rol past mogelijk een andere organisatievorm. Er zijn al diverse voorbeelden van hoe andere dorpen het tegenwoordig anders doen.

  Het ene dorp kiest voor een fusie van bijvoorbeeld de dorpshuis- en dorpsbelangenorganisatie (bijvoorbeeld zoals Noordhorn), of gaat helemaal terug naar de basis (dorpsbelangen in de waakvlamfunctie, Onderdendam), of juist intensivering van de samenwerking zoals in Leens (Samenwerkende Verenigingen Leens). Maar soms voorziet een jaarlijkse uitwisseling van organisaties binnen het dorp, bijvoorbeeld op initiatief van dorpsbelangen, al in behoefte. Denk daarbij aan: uitwisseling van activiteiten agenda’s, plannen en ervaringen, afstemming met de samenwerking met de gemeente. Maar hier zijn ook meer structurele vormen van. Denk aan Platform dorpsbelangen Loppersum in oprichting of et cetera.

  Den Andel bijvoorbeeld heeft met ‘Netwerk Den Andel’ op haar eigen manier ingespeeld op ontwikkelingen en knelpunten. Lees meer hierover op www.denandel.nu.

   

  Ben je ook zoekende naar je rol als dorpsorganisatie? Speel het kleine kernen spel!

  De LVKK, landelijke vereniging van provinciale dorpen- en dorpshuizenkoepels, heeft naar aanleiding van een onderzoek naar de veranderende rol van dorpsbelangenorganisaties het Kleine Kernen Spel ontwikkeld. Het spel daagt jullie uit om hardop na te denken hoe je als bestuur van de dorpsbelangenorganisatie zou kunnen handelen in situatie als: de laatste winkel dreigt te sluiten, er zijn wensen om een dorpsmolen te realiseren, de gemeente vraagt om bepaalde taken in het groenonderhoud over te nemen… et cetera. Verken met elkaar voor welke opgaven je staat, wat jullie rol is, kan zijn en vooral: waar willen we als dorpsorganisatie naar toe!

  Interesse om het spel te spelen? Mail of bel (050-3062900) ons , dan maken we een afspraak om het spel met jullie te komen spelen.

  Achtergrondinformatie en inspiratie over de veranderende rol, taak en vorm van dorpsbelangenorganisaties kun je ook vinden in de brochure Werk van (dorps)belang(en). Neem voor aanvullend advies of vragen over dit onderwerp, contact op met Nienke Vellema.