Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

Postbus 23
9790 AA Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

Wat kunnen wij voor jou doen?
Selecteer
Vraagbaak
Inspiratie
Ondersteuning en advies
Invloed en belangen
Thema-avonden en excursies
Netwerk
Wegwijs bij fondsen en subsidies
Collectieve ledenvoordelen
Lid worden
Gemeenten en Samenwerkingspartners
Wat kunnen wij voor jou doen?

Nieuwe rol voor dorpsorganisaties

Nieuwe rol voor dorpsorganisaties
Wij wijzen onze leden op maatschappelijke veranderingen binnen en buiten het dorp. En we dagen hen uit om daar zelf alert op te zijn en daar een nieuwe weg en rol in te vinden. Er zijn al diverse voorbeelden van hoe andere dorpen het tegenwoordig anders doen.

Het ene dorp kiest voor een fusie van bijvoorbeeld de dorpshuis- en dorpsbelangenorganisatie (bijvoorbeeld zoals Noordhorn), of gaat helemaal terug naar de basis (dorpsbelangen in de waakvlamfunctie, Onderdendam), of juist intensivering van de samenwerking zoals in Leens (Samenwerkende Verenigingen Leens). Maar soms voorziet een jaarlijkse uitwisseling van organisaties binnen het dorp, bijvoorbeeld op initiatief van dorpsbelangen, al in behoefte. Denk daarbij aan: uitwisseling van activiteiten agenda’s, plannen en ervaringen, afstemming met de samenwerking met de gemeente. Maar ook hier zijn ook meer structurele vormen van. Denk aan Platform dorpsbelangen Loppersum in oprichting of ….

Den Andel bijvoorbeeld heeft met ‘Netwerk Den Andel’ op haar eigen manier ingespeeld op ontwikkelingen en knelpunten. Lees meer hierover op www.denandel.nu.

De workshop Dorpsbelangen 3.0 zet je aan het denken over waarom en hoe je je dorpsorganisatie zou kunnen veranderen. Als onderdeel hiervan hebben we ook tips voor de samenwerking met de gemeente: Rol en positie van lokale belangenorganisaties. Informeer bij Nienke Vellema.