Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

Postbus 23
9790 AA Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

  Wat kunnen wij voor jou doen?

  Nieuws


  Buitenterrassen mogen per 28 april weer open (onder voorwaarden)

  Vrijdag 23 april 2021

  Ook bij buurt- en dorpshuizen mogen vanaf woensdag 28 april 2021 de buitenterrassen open. Er gelden wel een aantal voorwaarden.

  ’t Klokhoes, dorpshuis voor Zandeweer, Eppenhuizen en Doodstil

  Donderdag 22 april 2021

  In Zandeweer wordt een nieuw dorpshuis neergezet. Hoe kijkt het dorpshuisbestuur aan tegen het nieuwe dorpshuizenbeleid van de gemeente?

  Buma en Sena compenseren dorpshuizen ook voor 2e lockdown 2020

  Vrijdag 9 april 2021

  De Collectieve Belangenorganisaties (CBO’s) Buma en Sena gaan de buurt- en dorpshuizen ook compenseren voor de 2e periode dat zij in 2020 de deuren moesten sluiten vanwege corona. Het gaat om de weken van 4 november tot het eind van het jaar. Buurt- en dorpshuizen ontvangen een creditfactuur en re...

  Bewonersinitiatief van onmisbare waarde maar geld blijft knelpunt

  Vrijdag 9 april 2021

  Er zijn in de afgelopen jaren honderden nieuwe dorps- en wijkinitiatieven ontstaan die een onmisbare bijdrage leveren aan welzijn, zorg en wonen. Meer dan de helft hiervan kan dit echter niet zonder structurele financiering.

  Drank- en horecawet wordt alcoholwet

  Donderdag 1 april 2021

  De drank- en horecawet wordt alcoholwet. Een aantal veranderingen zijn van belang voor buurt- en dorpshuizen en andere vrijwilligersorganisaties.

  Vaste lasten buurt- en dorpshuizen beduidend hoger dan bij TVL gehanteerde 11%

  Vrijdag 26 maart 2021

  Een meer dan 100  keer ingevulde enquête op de website Dorpshuizen.nl toont aan dat de vaste lasten bij buurt- en dorpshuizen gemiddeld 55% ten opzichte van de omzet bedragen. Hieruit blijkt dat het door de RVO bij buurt- en dorpshuizen gehanteerde percentage van 11% te laag is. Daarnaast is uit e...

  Update: Wat betekent de lockdown voor buurt- en dorpshuizen?

  Vrijdag 12 maart 2021

  Sinds december zit Nederland in een strenge lockdown. Tijdens de persconferentie van 8 maart werden lichte versoepelingen aangekondigd.  We hebben de Veiligheidsregio Groningen gevraagd of hiermee iets voor de buurt- en dorpshuizen verandert.

  UBO-register

  Vrijdag 12 maart 2021

  UBO is de afkorting van Ultimate Beneficial Owners ofwel de uiteindelijk belanghebbenden van een organisatie. Vanaf 27 september 2020 zijn ondernemingen verplicht om hun eigenaren of de personen die zeggenschap hebben in het zogeheten UBO-register in te schrijven. Dit is het gevolg van Europese reg...

  Tweeënhalve ton (corona)subsidie voor dorps- en buurthuizen

  Donderdag 4 maart 2021

  Dorps- en buurthuizen kunnen vanaf 1 maart een beroep doen  op een nieuwe subsidieregeling van de provincie Groningen. Het geld is bedoeld voor anderhalvemetermaatregelen en voor het organiseren van activiteiten die de gevolgen van de coronacrisis beperken, dan wel dragelijker maken voor inwoners...

  Buurt- en dorpshuizen en de TVL, 11% van de omzet als vaste lasten te laag?

  Donderdag 4 maart 2021

  Enquête: Ook buurt- en dorpshuizen kunnen gebruik maken van de ‘TVL’, maar veelal halen zij niet de vereiste €1.500 aan vaste lasten over het kwartaal waarover de TVL wordt aangevraagd.

  Aardbevingsproblematiek maakt systeemslachtoffers

  Donderdag 11 februari 2021

  Bewoners in het gaswinningsgebied in Groningen met een lange schadegeschiedenis houden een gezondheidsachterstand. Er is een groep ‘systeemslachtoffers’ ontstaan die ondanks jarenlange schade- en versterkingstrajecten nog geen passende oplossing krijgt. Sommigen van hen kiezen voor een verhuizin...

  Professionals aardbevingsproblematiek over het systeem

  Vrijdag 22 januari 2021

  Er zijn veel instanties betrokken bij het oplossen van de problemen door de aardbevingen in Groningen. Dit systeem van aanpak is complex en zorgt voor veel belemmeringen. Dat vertellen professionals op verantwoordelijke functies in dit systeem. Zij ervaren hun werk als veeleisend en soms ‘gekmaken...

  Lang Leve Kunst Fonds vandaag van start

  Dinsdag 19 januari 2021

  Op 18 januari 2021 lanceren Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK en het Prins Bernhard Cultuurfonds het Lang Leve Kunst Fonds. Jaarlijks is er ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe initiatieven gericht op actieve kunstbeoefening door ouderen.

  Brochure ‘De Nieuwe Omgevingswet’

  Vrijdag 15 januari 2021

  In deze brochure over de omgevingswet vind je toegankelijke en compacte informatie over hoe je als dorp en gemeente samen succesvol kunt optrekken bij de invoering van de nieuwe Omgevingswet.

  Ontving je dorpshuis compensatie van Buma en Sena?

  Vrijdag 18 december 2020

  Buurt- en dorpshuizen worden door Buma en Sena gecompenseerd voor de sluiting van 15 maart tot 1 juni. Hebben jullie al compensatie ontvangen?