Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

  Wat kunnen wij voor jou doen?

  Accommodaties van Groningen in gesprek met de gemeenteraad!

  Woensdag, 10 april 2019

  Bomvol was het afgelopen dinsdagavond, 9 april, in Wijkcentrum Het Dok in Lewenborg. Leden van de nieuwe gemeenteraad van Groningen en vertegenwoordigers van ruim 30 verschillende sociaal-culturele accommodaties gingen daar enthousiast met elkaar in gesprek. Sinds de samenvoeging met de voormalige gemeenten Ten Boer en Haren kent Groningen, naast buurt- en speeltuinverenigingen en buurt- en wijkcentra, ook een flink aantal dorpshuizen.

  Vier accommodaties gaven een presentatie aan de zaal. Er is sprake van grote verscheidenheid, zo bleek. Speeltuinvereniging VHJ (‘Voor Hoogkerks Jeugd’) heeft de beschikking over een gebouwtje van nog geen 100 m². Het Dok is met 3.000 m² een van de grootste wijkcentra van Nederland. Dorpshuis De Tiehof in Onnen heeft een beheerder in dienst, in Thesinge draait Dorpshuis Trefpunt volledig op vrijwilligers. Maar als ontmoetingsplek spelen zij allemaal een cruciale rol in de leefbaarheid van het dorp of de wijk.

  Het nieuwe accommodatiebeleid van de gemeente dat de komende tijd tot stand zal komen is uiteraard van groot belang voor de accommodaties en zij willen er graag over meepraten. Wethouder Carine Bloemhoff is daar blij mee: ‘Heel fijn dat jullie dit initiatief hebben genomen om nu al met ons in gesprek te gaan. Op 1 januari 2021 willen we het nieuwe, verbrede accommodatiebeleid laten ingaan. Dat betekent dat het in de zomer van 2020 klaar moet zijn. Uiteraard worden jullie het komende jaar betrokken bij dit proces, dat we nog moeten organiseren’.

  De raadsleden, die konden “speeddaten” met de accommodaties, waren onder de indruk van de verhalen die zij te horen kregen. Marjet Woldhuis van 100% Groningen: ‘Applaus voor de geweldige inzet van al deze vrijwilligers’. Peter Rebergen van de ChristenUnie: ‘Wat ik vandaag vooral heb opgestoken is dat we als gemeente maatwerk moeten leveren richting de accommodaties’. Bé Kloosterhuis van buurtcentrum De Semmelstee in Corpus Den Hoorn heeft een duidelijke boodschap voor de raadsleden: ‘Kom eens bij ons op bezoek om te zien wat wij allemaal doen’.
  De avond werd georganiseerd door het BBOG, de Speeltuincentrale Groningen en Groninger Dorpen. De drie belangenorganisaties die zich in Groningen bezig houden met het ondersteunen van de accommodaties.

  De presentaties van de avond zijn hier te downloaden: