• Avondlockdown en buurt- en dorpshuizen

  Publicatiedatum

  Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. Om de druk op de zorg te ontlasten heeft de regering besloten vanaf 28 november een ‘avondlockdown’ in te voeren die in ieder geval duurt tot zondag 19 december. De meeste gelegenheden zijn gesloten na 17.00 uur en veel activiteiten zijn stilgelegd. Voor buurt- en dorpshuizen geldt geen verplichte sluitingstijd bij activiteiten voor kwetsbare groepen.

  Wat mag niet na 17.00 uur in het buurt- of dorpshuis?

  Sport en cultuurbeoefening voor alle amateurs is na 17.00 uur niet toegestaan. Dus ook niet in het buurt- of dorpshuis. Eventueel mag met instructeur buiten worden gesport of muziek gemaakt in groepjes van 4.

  Ook horeca-activiteiten, evenementen, zaalverhuur, vergaderingen, recreatieve activiteiten, open inloop en de meeste verenigingsactiviteiten kunnen voorlopig na 17.00 uur niet doorgaan.

  Geen verplichte sluitingstijd bij activiteiten voor kwetsbare groepen

  De verplichte sluitingstijd van 17.00 uur geldt niet voor bibliotheken, dorps- en buurthuizen (bij activiteiten voor kwetsbare groepen) en jongerencentra vanwege de cruciale (sociale) functie die deze voorzieningen vervullen in de wijk. Zeker voor specifieke (kwetsbare) groepen, is het van belang dat het dorps- en buurthuis in sommige gevallen open blijft. Enerzijds om zicht te blijven houden op deze groep(en) en anderzijds om ondersteuning te continueren.

  Desalniettemin worden beheerders en sociaal werkers opgeroepen stil te staan bij het plannen van activiteiten in de buurt- en dorpshuizen. Daar waar een activiteit voor (kwetsbare) groepen voor 17.00 uur kan plaatsvinden, heeft dat de voorkeur.

  Individuele ondersteuning (bijvoorbeeld maatschappelijk werk of sociaal raadswerk) kan na 17.00 uur doorgang blijven vinden in het dorps-, buurthuis en bibliotheken.

  Activiteiten die niet bijdragen aan opsporen en voorkomen van sociaal isolement of individuele ondersteuning kunnen niet doorgaan in het buurt- of dorpshuis.

  Afhaal (indien daar sprake van is in het buurt- of dorpshuis) blijft mogelijk na 17.00h.

  Ook uitvaarten (zonder nazit) zijn uitgezonderd van de verplichte sluitingstijd. Coronatoegangsbewijzen zijn niet verplicht. Wel moet er een mondkapje gedragen worden.

  Basisregels, mondkapjes en anderhalve meter

  Let goed op de basisregels:

  • Was vaak en goed uw handen.
  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Blijf thuis bij klachten en laat u direct testen bij de GGD. Ook als u al gevaccineerd bent.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht.

  Daarnaast is een mondkapje verplicht, behalve wanneer bezoekers op hun plek zitten. Ook is het houden van anderhalve meter afstand verplicht.

  Download hier de nieuwe handreiking voor buurt- en dorpshuizen per 30-11-2021.