• Boeskoolnijs viert haar vierde lustrum

  Publicatiedatum

  Boeskoolnijs is een glossy tijdschrift, dat vier keer per jaar verschijnt voor de dorpsgenoten van de dorpen Noordwolde en Zuidwolde. Op 28 juni vierden de vele aanwezigen het 20-jarig bestaan hiervan. Namens de Vereniging Groninger Dorpen mocht ik hierbij aanwezig zijn en ik werd allerhartelijks ontvangen op het volle, zonovergoten terras van eetcafé Moeke Vaatstra in Zuidwolde.

  De dorpsomroeper, Sieger de Groot, kondigde het officiële moment aan. Sjaak Swart, een huidig redactielid heette iedereen van harte welkom en gaf meteen het woord aan Peter van de Wal, oud-redactie. Hij memoreerde de roerige beginperiode waarin veel besluiten voor de verre toekomst genomen moesten worden. De vergaderingen waren in deze beginperiode, volgens hem, best een beetje chaotisch. Er werd gedacht om het blad op goedkoop krantenpapier te laten drukken, er zat nog geen geld in de kas.

  Andere dilemma’s waren: is het blad gratis (ja of nee?), wie mag de pen voeren (iedereen of alleen redactieleden?), etc.  Uiteindelijk is de oude redactie tot goede besluiten gekomen, want het blad bestaat nog steeds. Het nulnummer bleek heel goed aan te slaan, er meldden zich spoedig 400 abonnees en ze werden gesponsord door een aantal ondernemers uit de omgeving en de gemeente Bedum. Wel een kritische noot op het laatst van Peter, het blad mag af en toe best iets activistischer uit pakken. Maar de huidige hoofdredacteur, Heinjo Rozing, kreeg wel de complimenten voor het prachtige en professionele blad.

  De basis van het succes van Boeskoolnijs ligt in de verhalen die dorpelingen met elkaar willen delen. Als dank hiervoor ontving elke dorpsgenoot een jubileumnummer in de bus. Dit dubbeldikke blad werd door de eigen redacteuren huis aan huis bezorgd, net zoals tijdens het begin van het bestaan van Boeskoolnijs.

  Waar een kleine gemeenschap groot in kan blijven.

  Christine Hillemans
  [Algemeen bestuurslid Groninger Dorpen]

  [Foto: boeskoolnijs.nl]
  [Foto-gallerij: Christine Hillemans]