• Compensatie buurt- en dorpshuizen door Buma en Sena 2021

  Publicatiedatum

  Afgelopen maart hebben Buma en Sena na een overleg met de LVKK, aangegeven dat de buurt- en dorpshuizen ook in 2021 gecompenseerd zullen worden voor het feit dat zij ten gevolge van de coronamaatregelen (een groot gedeelte van dit jaar) geen gebruik konden maken van hun muzieklicentie. Inmiddels is duidelijk hoe dit gaat gebeuren.

  De maanden januari tot en met mei worden volledig gecrediteerd. Vanaf juni mochten de buurt- en dorpshuizen namelijk weer open van de overheid. Vanaf 25 september is ook entertainment weer toegestaan. Buurt- en dorpshuizen die ook een amusementsmuziek-licentie hebben afgesloten krijgen daarom de kosten van de amusementsmuziek-licentie de eerste 8,5 maand van 2021 volledig gecompenseerd.

  De meeste buurt- en dorpshuizen hebben al een factuur over 2021 ontvangen waar de compensatie nog niet mee verrekend is. Zij ontvangen in oktober of november een creditnota die zij met de factuur kunnen verrekenen. Is de factuur al betaald dan zal het bedrag van de compensatie teruggestort worden.

  De meeste buurt- en dorpshuizen betalen Buma en Sena via het Service Centrum Auteurs- en Naburige Rechten (SCAN) en ontvangen straks van deze organisatie de creditnota.

  Er zijn ook buurt- en dorpshuizen die Buma betalen via VISMA/Raet. Wanneer een dorps- of buurthuis Buma via VISMA/Raet betaalt zorgt VISMA/Raet voor de compensatie betreffende het Buma gedeelte. De compensatie betreffende het Sena gedeelte wordt dan verzorgd door SCAN.