• Dorpshuis ’t Ol Schoultje wordt niet alleen versterkt maar ook verduurzaamd!

    Dorpshuis ’t Ol Schoultje in het kleine wierdedorpje Huizinge wordt versterkt. De bewoners grijpen deze kans aan om het gebouw tegelijk te verduurzamen en het interieur aan te pakken. Een interview met Akko Muskens van Dorpsbelangen Huizinge dat eigenaar is van het dorpshuis.

    “Huizinge is een klein dorpje met een heel diverse bevolking. Je hebt oorspronkelijke bewoners maar ook veel import. Het is ook divers qua leeftijdsopbouw. In Huizinge hoeft niets en kan heel veel. Er is altijd ruimte voor leuke ideeën en we zijn een actief dorp. Dat neemt overigens wel iets af want de versterking die in het dorp speelt en corona hebben een rem op de dingen gezet.”

    Akko legt uit dat het dorpshuis een belangrijke plaats inneemt in het dorp.

    “Ik kan me ons dorp niet zonder dorpshuis voorstellen, het is dé centrale plek voor bijna al onze dorpsactiviteiten. Er zijn ook geen andere ontmoetingsplekken in Huizinge behalve het haventje en de speelweide buiten. In het dorpshuis wordt geborreld en vergaderd. Het is ook het onderdak voor de kaartclub, de bridgevereniging en de culturele vereniging. Op de jaarlijkse barbecue zijn bijna alle inwoners uit het dorp van de partij.”

    Afgelopen september is het dorpshuis aan een grote verbouwing begonnen. Omdat bij een aardbeving iedereen op tijd het gebouw moet kunnen verlaten wordt het dorpshuis door de NCG versterkt. Akko:

    “Aangezien de boel dan toch over de kop gaat zijn we gaan kijken naar zogenaamde koppelkansen. Hoe kunnen we het pand niet alleen versterken maar ook verduurzamen en iets aan de inrichting doen? We hadden alle tijd om daar over na te denken want de overgang van CVW naar NCG zorgde voor de nodige vertraging in het hele versterkingsproces. We hebben allereerst een energieadvies laten maken om te kijken of we van het gas af zouden kunnen. Een warmtepomp zagen we van af vanwege de mogelijke geluidsoverlast voor de buren, een vloerverwarming stond wel in de planning. Dat veranderde toen we in aanraking kwamen met duurzaamheidscoach Iwan Hoving van het programma Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed van de Provincie Groningen.”

    De duurzaamheidscoach nam, samen met de energieadviseurs van Syplon, de plannen onder de loep en dat leidde tot een op het eerste gezicht opmerkelijke aanpassing.

    “De vloerverwarming hebben we mede op aanraden van de duurzaamheidscoach geschrapt, in plaats daarvan gaan we werken met elektrische convectoren die warme lucht blazen. Dat verbruikt meer energie dan een vloerverwarming maar omdat we maar twee avonden in de week open zijn is dit toch efficiënter. Een vloerverwarming moet je ver van tevoren aanzetten, met dit elektrische systeem heb je het binnen een half uur behaaglijk warm. Bovendien hoorden we tijdens een excursie van Groninger Dorpen van andere dorpshuizen dat ze allemaal liepen te klooien met de instelling van hun vloerverwarming. We gaan verder heel goed isoleren en hopen al met al ons energieverbruik minimaal te halveren. De warmte-terugwin-unit (WTW) die we gaan plaatsen helpt daar ook bij naast het feit dat die voor de noodzakelijke ventilatie gaat zorgen. We kijken ook nog of er zonnepanelen op ons dak kunnen maar omdat het dorpshuis een monument is, wordt dat misschien lastig. En heb ik al genoemd dat we op dit moment al onze elektriciteit van de energiecoöperatie Middelstroom afnemen?”

    Het enthousiasme voor verduurzaming bij Akko is groot. Maar naast de verduurzamingsslag wordt ook het interieur van het dorpshuis aangepakt.

    “We zijn met elkaar gaan kijken wat er nog meer verbeterd zou kunnen worden. Zo stond de bar bijvoorbeeld op een ongelukkige plaats.  Een speciale inrichtingscommissie heeft daarom een plan gemaakt. De bar wordt ergens anders neergezet en er komen nieuwe toiletten en een nieuwe keuken. Het dorpshuis moet meerdere sferen neer kunnen zetten. Voor een borrel gezellig en op een kaartavond  functioneel. ”

    De kosten voor het versterken van het gebouw komen voor rekening van de NCG maar de verduurzaming en het interieur moet het bestuur zelf betalen. Dat gaat lukken.

    “Het dekkingsplan is rond. De stijgende bouwprijzen maken het wel weer wat spannend maar gelukkig vallen de aangepaste duurzaamheidsmaatregelen wat goedkoper uit als de oorspronkelijke plannen. We hebben mooie bijdragen gekregen van de gemeente en de NAM. Daarnaast hebben we met succes verschillende fondsen aangeschreven. Naar verwachting wordt de verbouwing begin april afgerond, dan is het dorpshuis versterkt en verduurzaamd en kunnen we met de inrichting beginnen. Ik hoop dat we eind mei de algemene ledenvergadering weer in het dorpshuis kunnen houden.”

    Akko verwacht dat de verbouwing een positief effect zal hebben op het dorpshuis.

    “Straks hebben we weer een mooi en comfortabel dorpshuis met lichte tafels en stoelen waar de vrijwilligers zich geen breuk aan tillen. Dat geeft weer nieuwe energie om activiteiten te gaan organiseren. Het gevoel is goed, het hele dorp kijkt erg uit naar het moment dat het dorpshuis weer opengaat.”