• Duurzaamheidsbijeenkomst in Boven Pekela

    Afgelopen dinsdag trokken geïnteresseerde bestuurders van buurt- en dorpshuizen uit alle hoeken van de provincie naar De Riggel in Boven Pekela. Onder het genot van een hapje en een drankje legden vrijwilligers Ferdy en Esther uit hoe het bestuur van dit buurthuis het gebouw in de afgelopen 10 jaar aardgasvrij heeft weten te krijgen. In een aantal stappen, met steeds een tussenpoos van een paar jaar, werden er verschillende duurzaamheidsmaatregelen uitgevoerd. Zo werd er LED verlichting aangelegd, werden kieren gedicht en energieslurpende apparaten de deur uitgedaan, warmtepompen geïnstalleerd, plafonds geïsoleerd en in totaal 118 zonnepanelen op het dak gelegd.

    Financiering voor de ruim € 100.000 die dit gekost heeft, werd gevonden door fondsen en subsidies te werven. Ferdy en Esther benadrukten dat de verduurzaming geen besparingsmaatregel is maar juist een investering in de leefbaarheid. Het geld dat wordt bespaard gebruikt het buurthuis om de bewoners een mooi activiteitenaanbod te bieden en de prijzen voor de verenigingen laag te houden. De avond, die geheel georganiseerd werd door de vrijwilligers van De Riggel, werd door de aanwezige dorpshuisbestuurders als buitengewoon nuttig ervaren.

    Met het programma Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed adviseert de Provincie Groningen buurt- en dorpshuizen die hun gebouw willen verduurzamen.

    De presentatie van deze avond vind je hier: DeRiggel2023projectverduurzaam