• Excursie Week van de Democratie

  Afgelopen vrijdag organiseerde Groninger Dorpen een prachtige excursie over het “Grunneger plattelaand”. Warm aangekleed vertrokken we vanaf Kardinge met een ruime toeringbus van Arriva. In de bus een bonte verzameling aan leden van verschillende politieke partijen die meedoen aan de komende Provinciale Statenverkiezingen, aangevuld met een aantal collega’s van  Groningen Dorpen. Op pad door een winters Groningen om campagne te houden en maar ook om kennis te maken met de praktijk van de dorpsdemocratie.

  Dorp dat zijn toekomst zélf bepaalt! (tevens de titel van Dorpsvisie)
  Eerste stop: Zevenhuizen. Waar we uitstappen bij MFC de Molenstreek en worden opgewacht door onder andere Jelle Lammers, voorzitter van het bestuur van het MFC. Jelle neemt ons enthousiast mee in hoe het MFC uiteindelijk tot stand is gekomen, als voortvloeisel van de Dorpsvisie uit 2009. Wat vervolgens het proces hierin is geweest en vooral; welke rol het dorp Zevenhuizen en haar inwoners hierin hebben gespeelt. En ook hoe de samenwerking verliep met onder andere gemeente Westerkwartier en de provincie. We sluiten de ochtend af met een rondje door het MFC, waarin de samenwerking tussen de verschillende gebruikers van het gebouw centraal staat. Zevenhuizen werkt inmiddels aan en nieuwe dorpsvisie waarbij Groninger Dorpen het proces ondersteunt. Kortom, een mooi voorbeeld van een dorp wat met elkaar de schouders eronder zet, zelf de regie pakt en uiteindelijk een prachtig MFC samen weet te realiseren.

  Treffend Eenrum
  We vervolgen onze route door inmiddels een ontdooiend Groninger landschap. Onderweg worden we vermaakt door onze eigen Hielke Westra, die als oud-wethouder binnen de gemeente Westerkwartier bewijst zijn kennis en kunde van die gemeente nog altijd goed paraat te hebben. Onze volgende bestemming is café Bulthuis in Eenrum. Waar we warm en gastvrij worden ontvangen in het karakteristieke oude café. Waar Tialda Haartsen namens stichting Treffend Eenrum ons bevlogen meeneemt in de plannen. Ook in Eenrum wordt op initiatief van Dorpsbelangen Eenrum gewerkt aan een dorpsvisie, maar tegelijkertijd is Treffend Eenrum ook al bezig met de uitvoering van enkele ideeën. Het café kwam te koop dus er moest snel gehandeld worden. Samen met stichting Roemte wordt nu onderzocht of en hoe de dorpshuisfunctie in dit historische en centraal gelegen pand kan worden ondergebracht en huisvesting voor jongeren en ouderen in het huidige dorpshuis op de wierde.

  Regiovisie ‘Minder ik, meer wij’!
  Pieter Boneschansker, van dorpsbelangen Leens, legt uit hoe het idee is ontstaan om met de dorpen van de voormalige gemeente De Marne aan de slag te gaan met een Regiovisie. Binnen de gemeente Het Hogeland valt dit gebied beleidsmatig regelmatig buiten boord. Denk bijvoorbeeld aan de woningbouw. Juist dát geeft deze dorpen de ruimte om zelf met hun ontwikkeling aan de slag te gaan. Dorpsvisies bieden een deel van de input, maar voor het behoud van bovenlokale onderwijs- en zorgvoorzieningen is samenwerking en afstemming tussen de dorpen onderling van groot belang.

  Na een erg leuke rondleiding door het prachtige oude café is het weer tijd om richting de stad te gaan en weer op Kardinge aan te koersen. Dankzij Jappie die als Arriva chauffeur ons veilig en wel door de provincie heen stuurt staan we mooi op tijd weer bij het welbekende transferium. Prachtig om zo met elkaar op pad te zijn en kennis te mogen maken met deze twee mooie dorpsinitiatieven. Zevenhuizen en Eenrum, ontzettend bedankt!