In het prachtige Oldambt nemen initiatiefnemers het heft in eigen handen om krachtige initiatieven voor de inwoners te realiseren. Vandaag bezocht Groninger Dorpen twee zorgzame initiatieven in Beerta en Heiligerlee. Het was een warm ontvangst in ’t Speulparadies aan de rand van Beerta en de Kringloopwinkel aan de Provincialeweg in Heiligerlee. De koffie stond klaar en de vrijwilligers waren enthousiast en bereid om ons te vertellen over hun initiatief. Net als inmiddels meer dan 100 andere zorgzame initiatieven in Groningen, krijgen deze initiatieven straks een plek op de nieuwe website Zorgzame Dorpen Groningen. Deze verzamelplek, een krachtenbundeling van zorgzame bewonersinitiatieven, gaat op 14 februari op ludieke wijze de lucht in.
’t Speulparadies in Beerta
’t Speulparadies in Beerta ontvangt tijdens het seizoen dagelijks schoolklassen, families en andere groepen die met veel plezier gebruik maken van de speeltoestellen en andere voorzieningen. ’t Speulparadies geeft mensen en kinderen (ook met een beperking!), de mogelijkheid tot een gezellig dagje uit. Daarnaast organiseren ze jaarlijks een feestelijke dag voor ouderen. De initiatiefnemers geven aan dat ’t Speulparadies ver boven verwachting loopt. Het begon allemaal met een dierenweide waar vervolgens een kleine speeltuin bij kwam. Inmiddels draait het initiatief op zo’n twintig vrijwilligers die zowel bij het onderhoud helpen of kantinediensten draaien. Deze vrijwilligers zijn bijna allemaal toppers met een beperking. Er is oog voor ieders kwaliteit en zo dragen alle vrijwilligers een steentje bij! Tot nog toe lukt het de mensen uit Beerta om volledig zelfvoorzienend te zijn: ook is het laagdrempelig. Het doel is altijd geweest om ‘ in alle eenvoud’ iets moois neer te zetten, dat is gelukt!
Stichting Eerste Hulp & Kringloopwinkel in Heiligerlee
Steeds meer mensen die nauwelijks iets in huis hebben en net niet in aanmerking komen voor ondersteuning vanuit de voedselbank, vragen om hulp. Daar zet Stichting Eerste Hulp zich voor in. Per jaar helpt de Stichting ongeveer 140 gezinnen die tussen wal en schip vallen. De leden (dit zijn er inmiddels 4.500) van de Stichting helpen met boodschappen, kleding, meubels of andere spullen. Via Facebook kunnen mensen met hun hulpvragen terecht bij de vrijwilligers. De Stichting werkt zonder subsidie en is volledig non-profit. Jannie Orsel, die het initiatief zes jaar geleden vanuit huis heeft opgezet, vertelt: ‘Mensen kunnen hun verhaal kwijt’. Ook is in Veendam een kringloopwinkel geopend, waar de Stichting in samenwerking met Kledingbank Maxima en de voedselbank spullen inzamelt en doorgeeft. Jannie zet zich samen met haar kinderen in voor de kringloopwinkel. Naast hulp en aanbod worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Vorig jaar was er bijvoorbeeld de makkelijke moestuin waar mensen zich voor konden aanmelden. Op dit moment zijn de vrijwilligers druk bezig om kerstpakketten voor zo’n 110 mensen en gezinnen te verzorgen.