• Gronings Feestmaal. Wie schuift bij ons aan?

  Publicatiedatum

  Een verslag van Daphne Wiebing, die namens ons (Groninger Dorpen) aangesloten is bij Leernetwerk Gezonde Leefomgeving Groningen (LeGro).

  Een team van enthousiaste en bevlogen ‘voedselmensen’ – de meeste betrokken bij Leernetwerk Gezonde leefomgeving Groningen (LEGrO) – stond maandag 26 juni aan de start van de Hi!Noord hackathon. Tijdens dit event was er ruimte voor het uitwerken en presenteren van 15 rebelse gezondheidsideeën over o.a. mantelzorg, schooluitval, mentale gezondheid, voedsel, groene ggz.

  Ons team ging verder aan de slag met het plan ‘Gronings Feestmaal! Wie schuift bij ons aan?’. We kwamen binnen met een plan om allerhande voedselinitiatieven te verzamelen voor bewoners, bezoekers en bestuurders en deze te delen op een platform. Jan Dirk Gardenier, een van de rebellen uit de Rebellenraad, benadrukte nogmaals dat je hiermee echt niet aansluit bij de bewoners en hun behoeften rondom het thema voedsel.  

  Op naar een beter plan: een foodtruck gerund door een klein en divers team die op locatie, op maat kookt met wat er beschikbaar is. Wat is het aanbod van de Voedselbank waar iemand mee kan leren koken? Wat is er geoogst uit de lokale gemeenschappelijke voedseltuin? Wat is er klaar bij de boer en kan op een open dag worden aangeboden? Een foodtruck als een mooie ontmoetingsplek: bewoners, tuiniers, studenten, scholieren en bezoekers treffen elkaar ongedwongen, kunnen wat te drinken nemen, kennis maken, eventueel meehelpen met koken en vooral: aanschuiven bij een Gronings Feestmaal!

  Ons team won niet, maar we gaan zeker met ons vernieuwde plan aan de slag. Onder de vlag van het leernetwerk LEGrO / gezonde voedselomgeving gaan we verder onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. We gaan voor een blitse bus, mooi aangekleed, herkenbaar en uitnodigend. Studenten vanuit bijv. voeding en diëtetiek, kok- en kunstopleidingen en sociaal werk kunnen een rol vervullen. Hopelijk kan een proeftoer starten in 2024 en komen bewoners en bezoekers elkaar tegen rond een feestmaal ergens in onze prachtige provincie.

  Wij zien de feestelijke foodtruck al rijden! U ook? Laat het ons weten. We verkennen graag mogelijkheden. Neem contact op met Andrea Werkman, a.m.werkman@pl.hanze.nl of Daphne Wiebing d.wiebing@groningerdorpen.nl.