• Jury dorpsvernieuwingsprijs van de LVKK komt langs bij De Nieuwe Wierde in Grijpskerk

    De Nieuwe Wierde in Grijpskerk is een van de drie genomineerde initiatieven voor de dorpsvernieuwingsprijs van de Landelijke vereniging Kleine Kernen. Deze keer met specifieke focus op informele zorg initiatieven. Op 2 november kwam de jury langs om kennis te maken met dit MFC.

    In Grijpskerk werden de inwoners in 2015 geconfronteerd met het bericht dat verzorgingstehuis De Wierde zou sluiten. Dat zou grote impact hebben – niet alleen op oudere inwoners, maar op het hele dorp. De cliëntenraad deed met deskundigen uit het dorp onderzoek om te kijken wat de levensvatbaarheid was van een verzorgingstehuis in Grijpskerk. Dit zou zeker mogelijk zijn, maar dan in combinatie met andere functies. De samenwerkingsdriehoek van Multi Functioneel Centrum (MFC), dorpscoöperatie (DC) en zorgaanbieder Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ) heeft geresulteerd in een prachtig MFC. De ouderenzorg is behouden gebleven voor de regio, het historisch archief en de bieb hebben hierin een plek. De leerlingen zorg en welzijn van het Lauwerscollege krijgen daar in de praktijk les. Er zijn zalen, een ontmoetingsplaats en een dorpsloket waar alle dorpsbewoners terecht kunnen voor ondersteuningsvragen.

    De jury leek onder de indruk van alles wat op deze plek samen komt en met elkaar samen werkt. De winnaar van de dorpsvernieuwingsprijs wordt op 21 november as bekend gemaakt tijdens het symposium Zorg op het Dorp en de koning zal deze prijs uit gaan reiken.