• Kiek nou es! met Janneke Klijn

  Publicatiedatum

  “Wie goed woont, kan de wereld aan.”

  Ja, dat is best een uitspraak. Maar wel een waar ik al heel lang aan probeer bij te dragen.

  Mijn naam is Janneke Klijn en sinds mei 2023 zit ik in het algemeen bestuur van de vereniging Groninger Dorpen. Na een start als student in Groningen woonde ik in Winschoten, Leens, Usquert en sinds 20 jaar in Loppersum. Mijn werk deed ik bij woningcorporaties in Oost-Groningen en het Westerkwartier. Sinds ruim een jaar werk ik als zzp’er. Op het terrein van wonen, natuurlijk 😊.

  Wat goed wonen betekent hebben wij als bewoners van het aardbevingsgebied aan den lijve ondervonden. Nog maar kort geleden hebben mijn man en ik – na jarenlange onzekerheid – eindelijk gehoord dat ons huis maar een klein beetje versterkt hoeft te worden. Ik kan jullie niet vertellen hoe opgelucht ik daarover ben. Toch wonen wij, ondanks alle gedoe, graag in het dorp. Vooral nu ik regelmatig in het westen werk, weet ik het zeker. Ik ben een plattelander.

  En met mij voelen veel mensen zich daar thuis. Daarom moet wonen in een dorp veel meer (politieke) aandacht en ruimte krijgen. Niet alleen in de steden is er behoefte aan meer huizen, ook in de dorpen willen jong en oud zich vestigen of blijven. En als de professionele partijen het niet oppakken, is het zaak om als bewoners zelf de mouwen op te stropen.

  In het afgelopen jaar heb ik in opdracht van de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen de “Handreiking voor wooninitiatieven in kleine kernen” geschreven. Op basis van interviews met actieve inwoners en professionals staat daarin beschreven waar je bij de ontwikkeling van een wooninitiatief aan moet denken. Het zelf ontwikkelen van woningen vraagt geduld en doorzettingsvermogen. Maar het kan wel!

  In ieder dorp een straatje erbij. Hoe mooi is dat.