• Kiek nou es! met Nienke en Gilian

  Een kijkje achter de schermen bij Groninger Dorpendag 2024

  Tjonge, wat’n drokte weer…. zo’n Groninger Dorpendag organiseren. Maar leuke drokte!

  We hebben het voorheen wel eens veel breder en grootser opgezet. Toen Groninger Dorpendag vooral gekoppeld was aan de Provinciale Statenverkiezingen, er vaak een brede werkgroep van actieve plattelandsvertegenwoordigers meedacht over een programma van een hele zaterdag, met workshops, politieke- en informatiemarkt, op een campus of schoollocatie. Onze oud-collega Maartje Kiep was hier drie keer de trekker van.

  Maar in 2017 dan voor het eerst een ‘light-versie’, gevolgd door een tweede ‘light-versie’ in 2021. Dit was in combinatie met de lancering van de ADA-website. Steeds was Arno van der Heyden erbij. Warme herinneringen aan de plezierige samenwerking met hem en de manier waarop hij steeds een mooie, creatieve draai wist te geven aan inhoudelijke discussies….

  Want Gilian en ik lopen natuurlijk al een behoorlijke tijd mee bij Groninger Dorpen. Met de komende editie van de Groninger Dorpendag, opnieuw een compacte-versie’, kunnen we ook ons EI weer helemaal kwijt. Het programma is helemaal opgehangen aan Nij Begun. maar natuurlijk niet zonder de input van en goede voorbeelden uit de dorpen. Hielke legde ondertussen alvast enkele verbindingen met diverse betrokken bestuurders en beleidsmakers.

  Gilian en ik hadden daarmee voldoende basismateriaal om mee aan de slag te gaan. Gestaag hebben we een programma uitgedokterd aan de hand van de uitkomsten van de ledenbijeenkomsten die we over Nij Begun organiseerden. Daar hebben we onze eerste ideeën voorgelegd en laten aanvullen. We hebben er vervolgens bijpassende voorbeeldprojecten bij gezocht. Inspirerende succesverhalen zijn er plenty, maar je moet toch steeds weer een beroep doen op die vrijwilliger die al zo druk is met dat betreffende project in zijn/haar eigen dorp. Drukke agenda’s, vakanties, vacatures… daar heb je mee te dealen. Hoe blij ben je dan als na  Henk Vliem van Garmerwolde en Wim Toonder uit Eenrum hun medewerking hebben toegezegd, ook maar liefst twee mensen van Middelsoam, Joris de Winter van GLOED/Garnwerd en tenslotte ook nog Menco van der Berg van dorpshuis Thesinge dit doen!

  Tegelijkertijd is er natuurlijk druk gezocht naar een geschikte locatie, professioneel licht en geluid, passende muziek, een geschikte dagvoorzitter… . De toezeggingen van Henk Nijboer van Nij Begun, de gedeputeerde en een burgemeester voor het panelgesprek en het in ontvangst nemen van ons Manifest Soamen Veuroet met Nij Begun, was eveneens een enorme opluchting.

  Lees straks in het Manifest hoe het, volgens Groninger Dorpen, eigenlijk een makkie is, om een goede bestemming te vinden voor de middelen van Nij Begun: niet vannijs beginnen, maar zorgen dat de basis in de dorpen op orde komt (of blijft) zodat de actieve dorpsorganisaties in de toekomst op steun kunnen rekenen en hun voortbestaan gegarandeerd kan worden.

  Gilian, heel fijn om samen met jou op te trekken bij de organisatie van dit Groninger Dorpen evenement. Meedenken over, planningen maken en bijstellen, de deadlines bewaken, voortdurende kritisch en steeds zorgvuldig blijven bij het controleren van uitgaande teksten, het vastleggen en checken van afspraken met derden… evenals met mij (!). Ik ben helaas iets minder ‘van de structuur’, maar samen komen we er wel! Appeltje eitje, zeg ik… Niet dan?     

  Kortom, kom op 19 april naar Froombosch en laat je verrassen op de Groninger Dorpendag!
  Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.