• Nieuwe noodverordening en gevolgen voor buurt- en dorpshuizen

    Naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag (13 oktober) vragen veel buurt- en dorpshuizen zich af of (en onder welke voorwaarden) zij open mogen blijven. Vandaag kregen we van de Veiligheidsregio Groningen daar het onderstaande antwoord op.

    Met ingang van 14 oktober 2020 22.00 uur geldt op grond van de concept-Noodverordening het volgende:

    • Artikel 2.3, lid 1 van de Noodverordening bepaalt dat het is verboden om eet- en drinkgelegenheden (horeca) en de daarbij behorende terrassen geopend te hebben. Indien de eet- en drinkgelegenheid is gevestigd in een inrichting die tevens over andere functies beschikt, beperkt het verbod zich tot het deel waar de eet- en drinkgelegenheid gevestigd is. Het deel van het dorpshuis met een horecafunctie moet dus sluiten. Het verstrekken van drank (alcoholische dranken, koffie, thee, frisdrank etc.) als onderdeel van de horecafunctie is dus niet meer toegestaan.
    • Voor het overige geldt op grond van artikel 2.1, lid 1 een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte. Het in acht nemen van de hygiĆ«nemaatregelen, de 1,5 meter afstandseis en het scheiden van bezoekersstromen, indien meerdere ruimten worden gebruikt, is vereist op grond van artikel 2.1, lid 3. Het dorpshuis moet volgens artikel 2.3, lid 3 tussen 01.00 uur en 07.00 uur gesloten zijn.*

    *de sluitingstijden vanuit de gemeente voor het buurt- of dorpshuis blijven uiteraard gelden en zijn leidend.

    Conclusie

    Het dorps- of buurthuis hoeft dus niet dicht. Alleen het horecagedeelte van het dorps- of buurthuis moet dicht. Dat betekent dat de bar dichtgaat en dat er geen drank of eten verkocht of genuttigd mag worden in het dorps- of buurthuis. Andere activiteiten kunnen doorgaan maar daarbij mogen geen consumpties genuttigd worden.