Laatste wijziging op 3 april 2020
Op onze website Zorgzame Dorpen Groningen verzamelen we Groningse dorpsinitiatieven rond de coronacrisis.
In de afgelopen dagen heeft de regering uitzonderlijke maatregelen genomen. De wereld ziet er anders uit. Online zien we dat de dorpen en dorpshuizen van Groningen bijeenkomsten stopzetten en fysieke contactmomenten beperken, juist ook om de ouderen en kwetsbare groepen te beschermen. Dat is heel verstandig! Zie hierover bijvoorbeeld ook het bericht op onze landelijke vraagbaak dorpshuizen.nl
Tegelijkertijd ontstaan er lokaal initiatieven om elkaar juist in deze periode te blijven steunen. Heel veel hebben we nog niet bedacht natuurlijk en ontstaat nu. Maar hoe doe je dat in je eigen dorp, dorpshuis of zorgzaam netwerk? Wat kan wel en wat kan niet?
Wij hebben een eerste inventarisatie gedaan bij enkele dorpen die aangesloten zijn bij het netwerk Zorgzame Dorpen Groningen. Diverse zorgzame dorpen hebben immers al een bestaand vrijwilligersnetwerk voor noaberschap. We hebben gevraagd hoe zij omgaan met de situatie. Een eerste indruk van de afgelopen dagen geeft het volgende beeld:
- In verschillende dorpen is een telefoonnummer bereikbaar voor mensen die hulp zoeken bij het halen van boodschappen of medicijnen.
- Via ditzelfde nummer kunnen vrijwilligers zich aanmelden voor het halen van boodschappen of medicijnen voor dorpsgenoten.
- Vrijwilligers die normaal gesproken al actief zijn voor noaberschapsactiviteiten, maar tijdens deze crisis liever geen vrijwilligerswerk doen vanwege het risico dat ze lopen, wordt proactief de ruimte geboden zich tijdelijk terug te trekken.
- Sommige dorpen zetten een telefooncirkel op, om te zorgen voor dagelijkse contactmomenten en support voor ouderen en andere dorpsgenoten die vallen onder de kwetsbare doelgroep.
- Er wordt gekeken of vrijwilligers de plaatselijke supermarkt kunnen helpen nu er meer boodschappen moeten worden bezorgd.
- Er zijn kaartjesacties. Dorpsgenoten sturen elkaar een kaartje als iemand jarig is of wanneer iemand geen bezoek mag ontvangen omdat deze persoon tot de kwetsbare groep behoort.
Zo heeft Zorgcoöperatie Loppersum een brief naar alle leden gestuurd waarin o.a. het volgende staat vermeld: ‘De onderlinge dienstverlening blijft juist nu functioneren, mits dit geen extra risico oplevert voor onze vrijwilligers of hulpvragers. Onze hulplijn blijft open op werkdagen tussen 10 en 12 uur.’
Een mooie quote uit de brief die Wedde dat ’t Lukt naar de vrijwilligers heeft gestuurd is: ‘We gaan de mensen bellen die we kennen o.a. vanuit Samen aan Tafel of omdat we iemand al eerder ergens mee geholpen hebben. We gaan ze vragen hoe het met ze gaat en of ze ergens hulp bij nodig hebben, bv met boodschappen doen of medicijnen halen.’
Bij het Vrijwilligersnetwerk Wagenborgen stelt men o.a. het volgende voor: ‘Huisarts aanbieden dat we met de vrijwilligers telefooncirkels kunnen opzetten om contact te houden met mensen die alleenstaand zijn. Dan horen we ook wat ze eventueel nodig hebben aan boodschappen of misschien wel een boek vd Boekenkluis.’
En van de dorpsondersteuner van Onderdendam kregen we het volgende mooie idee: ‘Wat ik wel kan en ga doen, is de Verzoamelstee-gangers bellen. Vragen hoe het gaat en dat we op 26 Maart eten komen brengen, als ze dat op prijs stellen (i.p.v. het gezamenlijk eten).
* De Verzoamelstee is een ontmoetingsinitiatief voor ouderen in het dorpshuis van Onderdendam.
Daarnaast zien we dat er in andere dorpen spontaan actie wordt ondernomen. Bijvoorbeeld in de dorpen Garnwerd en Alteveer is door de verenigingen van dorpsbelangen een telefoonnummer bereikbaar voor dorpsgenoten die hulp zoeken bij het halen van boodschappen en medicijnen.
Op dit moment zien we initiatieven o.a. in de dorpen; Wagenborgen, Wedde, Veelerveen en Vriescheloo, Ulrum, Ten Boer, Garnwerd, Onderdendam, Middelstum, Loppersum, Bierum, Alteveer, Woltersum, Winneweer, Garrelsweer, Westerlee, Middelstum, Garnwerd, Kiel Windeweer, Aduard. Dit zijn de dorpen waarmee we op de één of andere manier contact mee hebben gehad de afgelopen dagen. Er zijn vast veel meer dorpen met noaberschap initiatieven n.a.v. de coronacrisis!
Groninger Dorpen volgt berichten online en wil zelf ook graag een platform bieden om ideeën en initiatieven te delen. Is er een (tijdelijk) initiatief in je dorp? Wij stellen het op prijs wanneer je dit met ons wilt delen, zodat we zoveel mogelijk noaberschap initiatieven van dorpen in Groningen kunnen verzamelen. We willen dit delen met onze achterban en via onze website en sociale media. Op deze manier hopen we dat dorpen elkaar kunnen inspireren en verder kunnen helpen in deze lastige periode.
Voor en door Groningers. Veur mekoar mit mekoar!
Berichten graag naar info@groningerdorpen.nl
Hieronder enkele inspirerende en bruikbare voorbeelden:
Voorbeeld teksten flyer noaberschap tijdens coronacrisis
Voorbeeldformulier telefooncirkel