• NOV organiseert gratis cursus ‘vertrouwenscontactpersoon’ in het noorden

  De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) organiseert binnenkort 2 keer een gratis training ‘vertrouwenscontactpersoon’ in het noorden. Op vrijdag 15 september in Dalfsen en op vrijdag 29 september in Heerenveen.

  De vertrouwenscontactpersoon (VCP) biedt alle mensen bij de vrijwilligersorganisatie de mogelijkheid om in vertrouwen over grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie te praten. De VCP gaat in gesprek met slachtoffer of beschuldigde en onderzoekt waar de persoon in kwestie terecht kan met zijn hulpvraag en welke mogelijke stappen genomen kunnen worden. Daarnaast helpt de VCP het bestuur grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie te voorkomen aan de hand van het beleid.

  In de training krijg je uitleg over de rol, de taken en vooral ook: je grenzen. Daarnaast kun je oefenen met gespreksvoering en leer je hoe je jezelf introduceert in deze rol. Aan de hand van casuïstiek uit de praktijk gaan we oefenen met gespreksvoering.

  Je kunt je aanmelden via de aanmeldingsknop via de website www.vrijwilligerswerk.nl/agenda 

  Bij voldoende deelname (minimaal 12 deelnemers) kan er ook een training lokaal worden aangeboden. Voor meer informatie kan er ook gebeld worden met Petra Hoekstra 0622681856 of een mail sturen naar p.hoekstra@nov.nl (dit heeft de voorkeur). 

  Veilige omgeving voor vrijwilligers

  Het is belangrijk om als vrijwilligersorganisatie ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig voelt. Stappen die je kunt zetten zijn onder meer het opstellen van omgangs- en gedragsregels en het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon. Op de site van het Platform Vrijwillige Inzet vind je veel informatie over dit onderwerp. Binnenkort organiseert Groninger Dorpen een thema-avond over het onderwerp ‘vertrouwenspersoon’.