• Onderzoek: veel stress bij Groningers vanwege de gaswinningsproblematiek, ook onder ouderen

    De gaswinningsproblematiek heeft nog altijd veel effect op mensen in Groningen. Uit vragenlijstonderzoek blijkt dat mensen die meerdere keren schade aan hun woning hadden, een steeds slechtere gezondheid hebben. Daarnaast laten interviews met ouderen een sterke impact zien op hun vertrouwde omgeving en sociale netwerk.

    Toch lijkt er een voorzichtig begin van herstel in gang te zijn gezet: zodra de versterking van de woning is afgerond, voelen bewoners zich weer iets veiliger en nemen de stressklachten af. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Gronings Perspectief – fase 4’, uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Nivel.

    Sinds 2016 wordt binnen het onderzoek Gronings Perspectief gemeten wat de impact is van aardbevingsschade onder de bevolking van de provincie Groningen. We meten met vragenlijsten hoe mensen zich voelen over hun veiligheid, hoe ze risico’s inschatten, hoeveel vertrouwen ze hebben in instanties en hoe gezond ze zijn. De resultaten laten zien dat al deze aspecten negatief beïnvloed worden.

    Je leest de twee onderzoeksrapporten hier:

    [Bron: Rijksuniversiteit Groningen (RUG)]