• Proeftuin Museum Dorpentour met als vliegwiel Street-art

  Publicatiedatum

  Tijdens het JOT. Festival zijn door Groningse jongeren diverse ideeën bedacht, waar Museum Dorpentour er één van is. Dit jaar is Groninger Dorpen in samenwerking met jongeren en partners gestart om van Museum Dorpentour een mooi project te maken.

  Wat is het idee van Museum Dorpentour?

  Elk dorp heeft wel iets speciaals. Een bijzondere geschiedenis, of juist plannen voor de toekomst. Iets wat er al is, of iets wat juist nog gemaakt moet worden. Museum Dorpentour maakt van jouw dorp een museum. In ieder dorp bepalen jongeren en dorpsgenoten zelf met welk thema het dorp aan de slag gaat, aansluitend bij de eigen cultuur en het bestaande erfgoed. “Normaal moet je voor een museum naar de stad, of in ieder geval ergens heen. Waarom kan dat niet in je eigen dorp?” zegt jongere Manon, bedenker van het idee.

  Proeftuin en project Street-art als vliegwiel

  Om te komen tot een tof project is wel wat nodig. Belangrijk is dat het idee tot uitvoering komt door jongeren zelf, volgens de wensen van jongeren. En ook is het prettig dat partijen uit de omgeving willen aansluiten. Aan enthousiasme ontbreekt het niet, we merken dat gaandeweg steeds meer mensen mee willen doen. Mits duidelijk is welke rol ieder in het project kan krijgen.

  De proeftuin van Museum Dorpentour start dit voorjaar (mei – juli 2021) in samenwerking met het gesubsidieerde project Street-art in Middelstum en ‘t Zandt. Het vliegwiel voor deze proeftuin is het groepje jongeren van het initiatief Friends in Middelstum. Friends is een initiatief van Cadanz Welzijn voor jongeren uit groep 7 en 8 van de basisschool en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. Ook in ’t Zandt wordt een groepje Friends samengesteld. Naast de jongeren van Friends kunnen jongeren van de leeftijd 15 jaar en ouder zich de komende tijd aanmelden om mee te doen met de workshops van Street-art. Het kunstproject is de komende twee maanden volop actief in de twee dorpen Middelstum en ’t Zandt.

  Workshops en straatkunst

  Gedurende 6 workshops wordt in samenwerking met een kunstenaar en de jongeren gewerkt aan straatkunst. Dat kan gaan om graffiti, een muurschildering, 3D project, film of iets anders waar de jongeren die meewerken blij van worden. Naast de jongeren kunnen de komende partijen, organisaties en inwoners uit het dorp meedoen met zichtbaarheid geven aan kunst in het dorp. Het museum van de stad wordt op deze manier naar het platteland gehaald.

  Plezier, samenwerking en creativiteit staan voorop. Zo heeft De Rijdende Popschool en De Click plannen om iets in het dorp te organiseren tijdens een feestelijke afsluiting in juli. Lokale kunstenaars zijn bereid een rondleiding te verzorgen in hun atelier voor de jongeren. Ook kunnen jongeren, als zij dat willen, op zoek gaan naar het erfgoed van de omgeving. Door in – en rondom het dorp te ontdekken wat er al is, kan het dorp tot waar museum worden omgetoverd. In juli vindt dan de feestelijke Museum-dag plaats, het kunstwerk wordt tentoongesteld en dorpsbewoners kunnen op de fiets langs de verschillende initiatieven.

  Vervolg na de zomer?

  De proeftuin van Museum Dorpentour zou na de zomer een vervolg kunnen krijgen; met de juiste mensen en middelen. Op dit moment verkent Daphne, aanjager van Museum Dorpentour en zzp’er bij Groninger Dorpen, of partijen als Vrijdag, Erfgoed Partners en Minerva een rol kunnen krijgen in het project. En jongen zijn natuurlijk in de lead.

  Meer weten over de plannen en het vervolg van Museum Dorpentour?
  Neem contact op met Daphne Wiebing: 06-40558614 of mail naar info@wiebingperspectief.nl

  Flyer Streetart- Atelier ‘t Zandt