Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

Postbus 23
9790 AA Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

  Wat kunnen wij voor jou doen?

  Samen voorbereiden op grote incidenten

  Donderdag, 28 november 2019

  Ook vanuit Groninger Dorpen al langer een aandachtspunt: hoe kunnen hulpdiensten en inwoners samenwerken bij grote incidenten en hoe kunnen wij ons samen voorbereiden? Die vraag stond centraal tijdens een bijeenkomst op dinsdagavond 26 november met dorp- en wijkvertegenwoordigers in de gemeente Delfzijl. Het werd georganiseerd door de gemeente Delfzijl, Veiligheidsregio Groningen en het Rode Kruis. Het bleek een heel nuttige bijeenkomst te zijn. Een aantal dorpen meldde zich direct na afloop om er met het dorp samen een vervolg aan te geven.

  Heeft u als dorp- of wijkvertegenwoordiger hiervoor ook belangstelling? Neem contact op met de Veiligheidsregio Groningen via mail.

  Bij een groot incident coördineert Veiligheidsregio Groningen de hulpverlening. De hulpdiensten kunnen alleen niet overal tegelijk en snel zijn. Inwoners zijn dan op zichzelf en op elkaar aangewezen. Dit leerden de inwoners van Zuidwolde tijdens de aardbevingsoefening die Veiligheidsregio Groningen eind 2018 organiseerde. Gelukkig zijn mensen vaak bereid om elkaar te helpen. Dat bleek ook tijdens de oefening. Maar hoe? Wat kun je voorbereiden als gemeenschap? En is er behoefte bij dorp- en wijkvertegenwoordigers om hieraan samen te werken als inwoners, Veiligheidsregio, gemeente en Rode Kruis?

  Samen voorbereiden

  Het bleek een heel nuttige bijeenkomst te zijn. De opkomst was groot. Het leverde goede gesprekken en mooie ideeën op. Een aantal dorpen meldde zich direct na afloop om er met het dorp samen een vervolg aan te geven. Ook gaven mensen aan behoefte te hebben aan preventietips. En tips over hoe te handelen als er iets gebeurt en waar informatie te vinden is. Een brand, aardbeving, stroomstoring, wateroverlast en een gebrek aan ‘noaberschap’ werden genoemd als voornaamste risico’s. Kortom: dit krijgt in de gemeente Delfzijl in het nieuwe jaar zeker een vervolg! Heeft u als dorp- of wijkvertegenwoordiger hiervoor ook belangstelling? Via de website van Veiligheidsregio Groningen kunt u een mail sturen. Er wordt dan contact met u opgenomen.

  Wat kunt u doen in geval van nood?

  Op de website van Veiligheidsregio Groningen vindt u tips wat u kan doen in geval van nood.

  Dit bericht met dank aan Veiligheidsregio Groningen.