‘Pronkjewail’ is de titel van het boek over het scholenprogramma in het aardbevingsgebied van Groningen. In 2021 uitgekomen en aan Minister Slob, toenmalig minister van onderwijs aangeboden. Het laat zien hoe, waar en op welke wijze er de afgelopen jaren veel nieuwe kindcentra/schoolgebouwen in het aardbevingsgebied zijn gerealiseerd. ‘Juweeltjes’ voor de dorpen en de regio. Met behulp van rijksgelden, gelden van de NAM en van de gemeenten kon zo de afgelopen jaren een grote slag in de onderwijshuisvesting worden gemaakt.
Het merendeel deel van het scholenprogramma is inmiddels gerealiseerd; enkele scholen volgen nog in 2023/2024. Met deze scholen volgt de volledige realisering van het scholenprogramma en dat binnen een tijdsbestek van een beperkt aantal jaren, uniek voor zo’n groot programma. De scholen in het gebied zijn niet alleen aardbevingsbestendig gemaakt, maar ook duurzaam en toekomstbestendig. Voor de dorpen in het gebied een belangrijke impuls voor de leefbaarheid. Hoe dat tot stand is gekomen, daarover meer in dit artikel. Met ook een aantal sprekende voorbeelden.
Lees Scholenprogramma Groningen: hoe een bedreiging een kans werd van Ton Hoekstra.
Ton Hoekstra is vrijwilliger bij Groninger Dorpen en daarnaast onder de vlag van bureau Weusthuis Associatie uit Groningen de afgelopen jaren betrokken geweest bij het Scholenprogramma Groningen.
Nu de regionale aanpak van het scholenprogramma tot een afronding komt, schetst hij een beeld van bijzonder proces dat heeft geleid tot een groot aantal ‘pronkjewails’ in het aardbevingsgebied: nieuwe en versterkte kindcentra en scholen. Van belang voor de leefbaarheid van heel veel dorpen in de regio!