Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

Postbus 23
9790 AA Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

Wat kunnen wij voor jou doen?

Secretaris Generaal VWS Erik Gerritsen bezoekt Groninger Dorpen

Vrijdag, 20 april 2018

Op dinsdag 17 april bezocht dhr. Erik Gerritsen, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Groninger Dorpen.
Als  reactie op de veranderingen in de zorg en het wegtrekken van veel voorzieningen in dorpen, organiseert een opvallend en nog steeds groeiend aantal Groninger dorpen, zorgzame oplossingen met en voor hun eigen dorp. Veur mekoar, mit mekoar! In februari 2018 is daarom het netwerk Zorgzame Dorpen Groningen opgericht. De Secretaris Generaal heeft gehoord van de ontwikkelingen van onderop in Groningen en wilde er graag meer van weten. Daarom bezocht hij Groninger Dorpen, samen met vijf collega’s van zijn ministerie.

In Termunterzijl had Groninger Dorpen een groep van 35 mensen verzameld om dit bezoek de juiste inhoud te kunnen geven. De zorgzame dorpen Bierum, Wedde ( Veelerveen en Vriescheloo) en Termunten, Termunterzijl ( Woldendorp en Borgsweer) vertelden over hun prachtige dorpsinitiatieven die allemaal op hun eigen manier gaan over zorgen voor elkaar. Via deze verhalen gingen we met elkaar in gesprek over drie thema’s rond zorg; de toekomst van de ouderenzorg Groningen, het dreigende tekort aan huisartsen op het Groninger platteland en nieuwe zorgoplossingen door de inzet van eHealth en de kansen van 5Groningen.

Naast de ambtenaren van VWS en de dorpen was er ook een selectie uit overheden, organisaties en zorgaanbieders aanwezig om de dialoog aan te vullen vanuit de professionele hoek. Zorgverzekeraar Menzis, Stichting De Hoven, de gemeente Delfzijl, de Provincie ( Leefbaarheid), Hanze Hogeschool, 5Groningen, de Centrale Huisartsendienst, BuildinG/ Gezond Wonen, HANNN/ Personalized & Customized Health, Stichting Welzijn en Dienstverlening Delfzijl en Nederland Zorgt voor Elkaar.

Dhr. Gerritsen was erg onder de indruk van de inbreng van de bewoners, de praktische initiatieven die zij organiseren om hun eigen dorp leefbaar en veilig te laten zijn én blijven, voor alle dorpsbewoners. Maar ook de wil van de ‘systeemwereld’ hier in Groningen daaromheen om de zorg in Groningen toekomstbestendig in te richten, in samenwerking met elkaar én met de dorpen.

De bijeenkomst is hopelijk (natuurlijk!) een tussenstap, op weg naar  een  nieuwe zorgzame toekomst voor het Groninger platteland. De eerste vervolgafspraken zijn al gemaakt.  We gaan er met elkaar voor dat Groningen hét innovatiegebied voor Nederland wordt voor de toekomstige zorg, van onderop. Wij houden jou, lezer van dit bericht, op de hoogte!