• Sfeerverslag Groninger Dorpendag en lancering ADA

  Op donderdag 28 oktober was de Groninger Dorpendag compact, waar de Actieve Dorpen Aanpak (ADA) werd gelanceerd. Het was een feestelijke middag, met mooie mensen en goeie verhalen. Centraal stond de introductie van ADA en hiermee dus ook de samenwerking tussen dorpsbewoners, bestuurders in dorpen én gemeenten. Met de KunstKerk in Warffum als inspirerende locatie en onder vrolijke begeleiding van Arno van der Heyden beleefden velen de middag mee, want vanuit de hele provincie keken geïnteresseerden mee via de livestream, sommigen deden zelfs interactief mee via de chat.

  Rik van Niejenhuis, directeur Groninger Dorpen

  Onze directeur Rik van Niejenhuis legde tijdens de opening uit hoe belangrijk de samenwerking tussen dorpen en gemeenten is en vertelde dat ‘zorgen voor een goed lopende samenwerking tussen dorpsbewoners onderling en tussen dorpen en gemeenten’ een belangrijke opdracht is voor Groninger Dorpen als organisatie. Rik: “ADA sluit daar helemaal op aan.”


  Louis Stiller, schrijver en ontwikkelaar website ADA

  Schrijver en scenarist Louis Stiller heeft een belangrijke rol binnen de ontwikkeling van ADA. Op het podium vertelde Louis hoe hij de vele  input vanuit dorpen en gemeenten heeft vertaald tot een handig online stappenplan en handboek, de website van ADA. Ook legde hij helder uit hoe je gebruik kunt maken van de website zelf.

  Annemarieke Aarts, projectleider ADA

  Annemarieke Aarts van Bureau van waarde was projectleider voor de Actieve Dorpen Aanpak, ook heeft ze meegeschreven aan de vele teksten op de website. Annemarieke: “We zagen bij het inventariseren van de vele initiatieven, dat het succesvol ging daar waar men de rol en de verantwoordelijkheid van anderen, van andere partijen in het speelveld, ook begreep en accepteerde voor het eigen project of dorpsinitiatief.”

  Rond tafeltje

  Op het podium werd vervolgens een rondetafelgesprek georganiseerd, met aan tafel Hielke Westra – wethouder voor de gemeente Westerkwartier, Jolanda Dijkhuis – gebiedsregisseur voor de gemeente Eemsdelta en Mathilde Pruntel – inwoner Kiel-Windeweer, maar ook professioneel actief voor de leefbaarheid op het Groninger platteland. Ieder kijkt vanuit een eigen invalshoek naar de samenwerking tussen inwoners en overheid. De mooie conclusie van dit gesprek, welke ook erg mooi past bij de opzet van ADA is: ‘Snap de ander!’

  Nienke Vellema, ADA aanspreekpunt

  Nienke Vellema is als adviseur voor Groninger Dorpen de aanjager van ADA en ook het aanspreekpunt. Zij vertelt over de tour die ADA organiseert in 2022. Nienke: “De lancering van ADA is pas het begin, doe allemaal mee voor een nog betere leefbaarheid op het Groninger platteland!”

  We hopen dat deze Groninger Dorpendag jullie heeft geïnspireerd. Misschien om aan de slag te gaan met een idee waar je al langer mee rondloopt. Misschien om met behulp van de verzamelde informatie nieuwe stappen te zetten in waar je al mee bezig bent. Of misschien om je eigen bijdrage aan een bewonersinitiatief anders in te vullen. De livestream  is inmiddels terug te kijken.

  ADA laat het niet bij dat handige stappenplan!

  ADA roept iedereen op om met nog meer goede dorpsverhalen en andere ervaringen te komen, zodat de huidige verzameling met tips en trucs nog verder kan worden uitgebreid. We hebben hier een mooie posters voor ontwikkeld. Weet je een goede plek om de poster neer te leggen of op te hangen, vraag ze dan aan via info@groningerdorpen.nl. Wij sturen ze (kosteloos) toe.

  ADA organiseert in 2022 een tour langs dorpen en gemeenten voor de stimulering van de noodzakelijke uitwisseling tussen inwoners en gemeenten. Elke keer staat een ander thema centraal. ADA  hoopt zo bij te dragen aan nog meer bewonersinitiatieven, betere samenwerking binnen en tussen dorpen, én met de betrokken organisaties zoals de eigen gemeente. Dus graag tot ziens!

  De suggesties en vragen die we al hebben ontvangen op de kaartjes in Warffum en in de chat, daar gaan we alvast mee aan de slag. Maar heb je naar aanleiding van de lanceringsbijeenkomst nog aanvullende vragen of opmerkingen, dan horen wij dat natuurlijk graag.

  Hieronder volgens nog enkele sfeerfoto’s van deze mooie Groninger Dorpendag…