Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

Postbus 23
9790 AA Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

Wat kunnen wij voor jou doen?

Terugblik op een zonnig Thoes

Donderdag, 5 juli 2018

It’s a wrap! De allereerste editie van Thoes is een feit. Dankzij jou en alle anderen die een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan ons event, hebben we een breed en inhoudelijk programma neer kunnen zetten. Ondanks het prachtige weer wist toch een mooi aantal mensen de weg te vinden naar BuildinG en de diverse expedities in de regio. Samen met jou blikken we terug op een wat ons betreft geslaagde dag.
(Foto’s: www.PjotrWiese.nl )

Kick-off Thoes
Commissaris van de Koning René Paas deed de aftrap van Thoes: “Als je zegt ‘de bewoner centraal’, dan wil je ook dat die weet wat er op het gebied van versterking te koop is. Daarom hijs ik vandaag de Groninger vlag voor Thoes. Waar bewoners en bouw elkaar ontmoeten. Want een betere wereld begint bij je ‘Thoes’.” Op LinkedIn plaatste hij een artikel over Thoes, lees het hier.
Nadat ook initiatiefnemers Rolf Koops van BuildinG en Inge Zwerver van Groninger Dorpen ingingen op hun motivatie om Thoes te organiseren, werden de vlaggen gehesen. “Met Thoes willen we bewoners verder helpen, maar ook het regionale bedrijfsleven een podium bieden”, aldus Rolf Koops. Inge benadrukt het Groningse karakter van de dag: “Verre horizonnen, rechte lijnen en klei aan de voeten, kortom, de kop leeg voor goeie ideeën, niet zeuren maar doen en nuchter, zulf doun!”

Expedities in de regio
In Haren, Nieuwolda, Loppersum en Bedum zijn tijdens Thoes woningen en projecten opengesteld voor publiek. Een van de expedities was het in aanbouw zijnde duurzame en versterkte huis van Annemarie Heite. “Inspirerende rondleiding gehad bij Annemarie”, aldus een bezoeker. “We hebben een mooi inkijkje gekregen in gasloos en aardbevingsbestendig wonen.”

Innovatiemarkt
De innovatiemarkt bij BuildinG stond in het teken van ontmoeten, samenwerken en kennisdelen. Niet alleen waren bedrijven en instellingen hier te bezoeken; ook de ‘stamtoavels’ waren een goede plek om met elkaar in gesprek te gaan. “Bij onze stamtoavel zijn interessante gesprekken gaande over bottom-up, sociale cohesie en de provincie als programmaleider”, aldus een deelnemer aan de innovatiemarkt. “Er is nog een hoop te doen om bottom-up en top-down duurzaam samen te brengen.”

Lezing Energy Barn
Het inhoudelijke programma ging van start met een lezing van professor Ihsan Bal en ir. Jelle Pama van de Researchgroup Earthquake Resistant Structures aan de Hanzehogeschool. Ihsan Bal maakte de vergelijking tussen de geïnduceerde aardbevingen in Groningen en andere delen van de wereld, en Jelle Pama ging in op de versterkingsmethoden die er momenteel zijn en hoe je je woning het beste kunt versterken.

Workshops en lezingen
In de middag vond er een aantal lezingen en workshops plaats op het Zerniketerrein. “Ulrum is geen doel, Ulrum is waar het plaatsvindt!” Een mooie quote over het Project Ulrum2034, waarin bewoners samenwerken aan een toekomstbestendig dorp. Verder was er in diverse workshops aandacht voor levensloopgeschikt wonen (o.a. Coalitie GezondWonen, Landgoed de Camping ’t Zandt en Stichting Woondromen Opende) verduurzamen (Stark en Fier Eemsmond) en versterken (Overschild). Wat ons betreft een breed pallet dat alle thema’s van Thoes belichtte.

EBG Pitch
Acroniq is de winnaar van de EBGPitch – Bouw & Innovatie, die ook werd gehouden tijdens Thoes. De jury – bestaande uit Suzan Wierenga (KAW), Annemarie Heite (Hanzehogeschool Groningen) en Roel de Jong (abtWassenaar) – kende € 5.000,- toe aan Frank Bucher, die bouwmateriaal ontwikkelt van olifantsgras. Acroniq versloeg HempFlax uit Oude Pekela en het Leeuwarder Nippel Solutions. Het publiek verdeelde € 15.000,- over de drie deelnemers. Bucher ging uiteindelijk naar huis met € 10.491,-. Deze editie van de EBG Pitch werd georganiseerd door de Economic Board Groningen en BuildinG, die samen € 20.000,- prijzengeld beschikbaar hebben gesteld.

Op naar Thoes 2019!
Wat ons betreft was het een prachtige dag in de sfeer die we voor ogen hadden: ontspannen, toegankelijk, aantrekkelijk voor mensen uit alle windstreken van de provincie, en met oog voor de actualiteit. Wij danken alle aanwezigen en onze samenwerkingspartners en sponsoren!