Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

Postbus 23
9790 AA Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

Wat kunnen wij voor jou doen?

Thoes belicht woondromen die praktijk worden

Woensdag, 13 juni 2018

“Er zijn talloze ideeën en initiatieven voor toekomstbestendig wonen in gang gezet door bewoners, en de bouw barst van de kennis en kunde. Het is een gemiste kans als we die niet aan elkaar koppelen. Mijn oproep is dan ook om elkaar bij Thoes te ontmoeten en initiatieven verder te brengen en te ‘plussen’.” We spreken met Inge Zwerver van Groninger Dorpen, een vereniging die zich inzet voor de Groningers én een van de initiatiefnemers van Thoes.

Als iemand hart voor Groningen heeft, dan is het ‘Onderdendammer’ Inge wel. Vol enthousiasme vertelt ze over de mooie initiatieven die door diverse Groningse dorpen inmiddels al in gang zijn gezet, met als gemene deler het toewerken naar toekomstbestendige dorpen waar mensen langer zelfstandig kunnen wonen. “Zo is Ulrum onder de noemer Deel & Ulrum bezig om het dorp toekomstbestendig te maken, en wordt er in Opende een nieuwe woonvoorziening gebouwd met 17 levensloopbestendige woningen: ‘Droomwonen Opende’”, vertelt Inge. “Ook in ’t Zandt wordt hard gewerkt, aan het initiatief ‘Landgoed DeCamping’, een voormalig voetbalterrein dat als ‘sociaal dorpsbedrijf’ een nieuwe bestemming krijgt.”

Verbinding maken
Door krimp en vergrijzing zien mensen steeds vaker de noodzaak om hun dorp, hun thuis, toekomstbestendig te maken, zodat ze ook op latere leeftijd binnen hun eigen sociale netwerk kunnen blijven, en verhuizen naar voorzieningen elders niet nodig is. Maar om dit echt verder te brengen is verbinding met het bedrijfsleven noodzakelijk. Een middel dat hieraan bijdraagt is de Coalitie Gezond Wonen, een samenwerkingsverband van Groningse bedrijven en (kennis)instellingen. Benieuwd hoe Ulrum, Opende en de Coalitie Gezond Wonen inzetten op een toekomstbestendig Groningen? Kom dan naar Thoes en ga in gesprek! Zij verzorgen allen een workshop bij BuildinG in Groningen. Kijk op THOES voor meer informatie (voor sommige programmaonderdelen dien je je aan te melden door een beperkt aantal plekken).

Onze Adviseur Inge Zwerver werd geïnterviewd voor Thoes, door Agnes Visser