• Trots op Groningen, trots op Winsum!

  De leden van de ANWB verkozen Winsum deze zomer tot het ‘Allermooiste dorp van Nederland’. Namens alle dorpen in Groningen iets om trots op te zijn. En dat was de reden dat Groninger Dorpen de mensen uit Winsum uitnodigde om te komen spreken op haar ledenvergadering van 2020. Helaas gooide corona roet in het eten. De ALV ging online en zo liepen we de presentatie van de Winsumers mis. Gilian en Nienke planden daarom een interview met Robbert van Barneveld (Marenland Recreatie Winsum) en Tina Lantink (Fotostudio Winsum). Een artikel in onze digitale nieuwsbrief en op www.groningerdorpen.nl lijkt een mooi alternatief, want zo’n succes hoort in de etalage! Tina was helaas in quarantaine maar Robbert nam de honneurs uitstekend waar.

  Winsum genomineerd

  Het begon met de oproep van de ANWB aan haar leden om dorpen aan te melden voor het allermooiste dorp van Nederland. Winsum stond op deze lijst en was zelfs één van de 5 vaakst gekozen dorpen uit de provincie Groningen. De ANWB communiceerde deze uitkomst met gemeente Het Hogeland en de gemeente informeerde Winsum, via Tina Lantink van Ondernemersvereniging Winsum. Het was een complete verrassing dat Winsum als één van de vijf Groninger dorpen genomineerd was.

  Winsum zélf aan de slag

  Na deze heuglijke mededeling is het dorp meteen in actie gekomen, want als genomineerde ga je natuurlijk voor een prijs. De Ondernemersvereniging zocht de samenwerking met Stichting Promotie Winsum, die voor Winsum functioneert als een dorpsbelangenorganisatie maar zich doorgaans vooral richt op het organiseren van activiteiten.

  Er zijn 3 juryleden van de ANWB apart van elkaar op bezoek geweest in Winsum. Anoniem. Elk jurylid had zijn/haar eigen aandachtspunten. De schrijver en fotograaf van de Kampioen (het ledenblad van de ANWB) zijn rondgeleid, door één van de 18 recent aangetrokken enthousiaste en deskundige Dorpsgidsen van Winsum, toen bekend was dat Winsum bij de laatste vijftig zat. Er is toen ook een boot gehuurd om Winsum op zijn mooist vanaf het water te presenteren. Inmiddels was ook RTV Noord aangehaakt en kon de promotie van Winsum los gaan.

  Jan Bijsterveld, één van de Dorpsgidsen in actie.

  Waarom Winsum?, volgens de jury

  De dorpse sfeer van Winsum viel de jury op. Men groet elkaar nog gewoon in Winsum. Samen met de aanwezigheid van de vele monumentale panden en mooie dorpsaanzichten, de prachtige waterloop die Winsum vanaf het water op zijn mooist laat zien, het aantrekkelijke winkelaanbod en recreatievoorzieningen maakte Winsum tot de prijswinnaar, aldus de jury. Op maandag 17 augustus om 10 uur ’s morgens was het dus feest in Winsum toen Winsum als de winnaar uit de bus kwam.

  Woonplezier in Winsum

  Door de corona was het deze zomer inmiddels al behoorlijk druk in Winsum. Veel Nederlanders vierden dit jaar vakantie in eigen land. De extra publiciteit rondom ‘het allermooiste dorp’ kwam daar nog bovenop. De plaatselijke commissie, die zich inzette voor ‘Winsum, het allermooiste dorp’, had ook aandacht en zorg voor het woonplezier van de bewoners van Winsum. De groei van het aantal bezoekers mocht niet leiden tot teveel overlast. Zoiets praktisch als voldoende openbare toiletvoorzieningen helpt daarbij, maar een goed bereikbare folderpost met ruime openingstijden eveneens.

  Positieve neveneffecten

  De overwinning is samen met bewoners en de plaatselijke organisaties gevierd. Zo was er de week voor de Nacht van Winsum een corona-proof activiteitenprogramma met o.a. een pubquiz en een gezamenlijke feestelijke ’lunch op afstand’.
  De extra aandacht voor Winsum in de media leidt ertoe dat de leegstaande winkelpanden tegenwoordig sneller zijn opgevuld, de detailhandel en de recreatieve ondernemingen hebben meer klandizie, de huizenprijzen zijn gestegen, met name in de monumentale Westerstraat, en de laatste uitbreidingsplannen zijn sneller ingevuld. De verbeterslag die met de aardbevingsgelden was ingezet is versterkt door het winnen van de verkiezing van het ‘allermooiste dorp van Nederland’.

  Terugkijkend: advies en tips

  Goede ervaringen rondom de verkiezingen heeft Winsum met de brede samenwerking, die zowel binnen het dorp maar ook met dorp-overstijgende organisaties is aangegaan. Dat waren buiten het dorp o.a. de gemeente, ambtelijke betrokkenheid leidde tot een vlottere vergunningverlening en een financiële bijdrage, Stichting Promotie Waddenland en Groninger Toerisme Coöperatie.

  Richting de toekomst is er nu ook een Stuurgroep ingesteld die gaat kijken hoe Winsum als dorp en omliggende regio aantrekkelijk kan blijven voor toerisme en recreatie op de langere termijn. Winsum alleen kan bezoekers geen volledige vakantie bieden maar samen met de parels in de omliggende regio zeker wél.

  Voor de allermooiste toekomst van het allermooiste Groninger dorp van Nederland!