Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

Postbus 23
9790 AA Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

Wat kunnen wij voor jou doen?

‘Typisch Gronings’ gereedschapskist voor dorpen online

Maandag, 8 april 2019

De gereedschapskist Typisch Gronings is op internet geplaatst. Iedereen kan het gereedschap vanaf 7 april op het web ophalen en gebruiken. Daarmee krijgen bewoners mooie instrumenten in handen om meer regie te nemen over hun eigen leefomgeving. Studio MARCHA!, Noorderbreedte, Ontwerpstation Loppersum en Groninger Dorpen ontwikkelden afgelopen jaar een gereedschapskist en probeerde deze ook uit. De oogst ervan delen we nu met de hele wereld.

Op de kaart zetten
Omdat in het aardbevingsgebied hele dorpen en streken worden versterkt en verbouwd is het des te belangrijker te weten wat een dorp tot jouw dorp maakt. Is het de oude molen, een historisch pand, je eigen voortuin of zijn het de paadjes langs de rand van het dorpsbos waar je altijd met de hond loopt? De vraag wat voor jou Typisch Gronings is, is te belangrijk om helemaal aan externe experts over te laten. Maar hoe geef je als burger daar in vredesnaam een helder antwoord op? Daarom ontwikkelden we een zogenaamde gereedschapskist. Daarin zit gereedschap waarmee je je eigen huis, erf en woonomgeving op de kaart zet. Je kunt er een paar weken actief mee aan de slag. Dat doe je met elkaar als dorpsgenoten en ook dat maakt het inspirerend. Het fijne is dat de kit je helpt om helder te krijgen wat je in jouw dorp en leefomgeving waardeert. Aan de hand van het gereedschap heb je dat in beeld gebracht en kan je dat bespreken met je huisgenoten, dorpsgenoten en daarna met de professionele experts die je omgeving gaan ‘verbouwen’.

Leefomgeving koesteren
De gereedschapskist Typisch Gronings is ontwikkeld voor het aardbevingsgebied maar is bruikbaar voor iedere groep mensen die zijn eigen leefomgeving koestert. Zeker als de boel ‘op de kop gaat’ – misschien om huizen te versterken, voor energieprojecten of om krimp dan wel groei te realiseren – is het prettig en nuttig om goed te weten wat je in je eigen  leefomgeving waardeert.

Over de makers
Wat ons bindt, is de ‘liefde voor het landschap’. Inwoners hebben hun leefomgeving in het landschap. Zeker in tijden van verandering is het fijn om te weten waarom jij houdt van het buurtje en de streek waar je woont.

De gereedschapskist staat op de website van Groninger Dorpen en is op aanvraag passend te maken voor andere provincies.

Typisch Gronings is een samenwerking tussen Studio MARCHA!, Ontwerpstation Loppersum, tijdschrift Noorderbreedte en Groninger Dorpen. Het project werd medegefinancierd door de Provincie Groningen. Meer info over Typisch Gronings in de afgelopen jaren: kijk op Noorderbreedte – dossier Typisch Gronings.