• Verslag dorpshuizenexcursie ‘Het kan anders!’

    Op pad met de bus langs drie buitengewone huizen van het dorp. Dat is waar zaterdag 1 juli dertig vrijwilligers enthousiast aan begonnen. Vrijwilligers uit twaalf dorpen, die bezig zijn met het creëren van een dorpshuis, nadenken over nieuwbouw, of ‘gewoon’ op zoek zijn naar kersverse ideeën.

    Rottevalle – een gebouw van wieg tot wieg

    Rottevalle

    Eerst een uitstapje over de grens: Rottevalle, Friesland. Een fonkelnieuw multifunctioneel gebouw, gebouwd volgens het cradle-to-cradle principe. Alles wat gebruikt is voor de bouw, is of kan worden hergebruikt. Geen lijm, maar schroeven, en barkrukken van oude zeildoeken.

    In het gebouw een dorpshuis, jeugdsoos, basisschool, peuterspeelzaal en kinderopvang. Alles onder één (letterlijk) groen dak. Met verschillende multifunctionele ruimten die door verschillende groepen worden gebruikt. ‘It Werflân’ is de naam van het gebouw. Dat betekent: land dat door verschillende gebruikers op verschillende momenten wordt gebruikt. Dat is nog eens een naam die de lading dekt!

    Het succes van dit project? Dat zit hem in enthousiaste kartrekkers: een gezamenlijk gedragen droom voor een duurzaam gebouw. En misschien een beetje geluk met de timing, gecombineerd met een steuntje in de rug van de gemeente op het juiste moment. Tips: sta in je kracht, houd het heft in eigen hand en kom voor jezelf (en je dorp) op.

    Kornhorn – samen doen op eigen plekken

    Curringherveld

    Van Rottevalle weer terug op Groningse bodem. Kornhorn als tweede bestemming. Het dorpshuis compleet vernieuwd op de oude plek, met een kroeg, gymzaal en vergader- en feestzaal. Bij het Curringherveld een werkschuur, die ook als buitenlokaal voor de basisschool fungeert. In eerste instantie het idee om samen te werken. Het dorpshuis, de werkschuur en de basisschool onder één dak.

    De onzekere leerlingenprognoses gooide roet in het eten voor de basisschool. De locatie bleek de spelbreker voor stichting Curringherveld en het dorpshuis. Met pijn in het hart namen de partijen afscheid van elkaar. Maar in Kornhorn blijven ze niet in deze teleurstelling hangen. Alle drie de plekken zijn een succes geworden. En helemaal los van elkaar staan de drie groepen alsnog niet. Ieder maakt gebruik van elkaars ruimten en diensten.

    De kracht van dit project zit in de vrijwilligers die het trekken. Een groep denkers die de lijnen uitzet, doeners die zorgen dat er ook echt iets gebeurt. Bijzonder is dat het dorpshuis tijdens de hele vernieuwbouw maar één dag dicht is geweest. Door het proces op te delen in verschillende fasen. Een aannemer is aangesteld, wat met vrijwilligers kan, wordt met vrijwilligers gedaan. Gehoord in Kornhorn: een gebouw is mooi, maar de menskracht om het vitaal te houden is essentieel’.

    Opende – Een gebouw als gangmaker

    In vijf minuten reed de bus van Kornhorn naar buurdorp Opende, voor MFC De Veste. Een Gronings/Friese vlag aan het plafond. Want Opende is een grensdorp, waar Fries en Gronings hand in hand gaan. Een verouderd gymzaaltje was de aanleiding voor het bouwen van dit enorme gebouw. De gemeente vroeg zich af of zo’n gymzaal in het dorp nog wel levensvatbaar was. De inwoners van Opende wisten zeker van wel. En dat niet alleen. Ze droomden van nog iets beters: een sporthal. Waar onder andere voetbal, korfbal en plaatselijke trots ‘Crescendo’, de bicycle showband, gebruik van zouden maken.

    Volgens de gemeente veel te ambitieus. Maar het staat er, in eigen beheer. De gemeente droeg bij aan de bouwkosten, echter alleen als er ook andere maatschappelijke vraagstukken zouden worden opgelost. Eén daarvan was het voortbestaan van de voetbalvereniging. Die heeft nu onderdak gevonden in het gebouw. Met een gezamenlijke kantine én bar. Door goed overleg vooraf, loopt dat nu op rolletjes.

    De totstandkoming van het multifunctionele gebouw blijkt geen eindpunt te zijn geweest. Het is een katalysator voor heel veel meer. Nieuwe activiteiten die worden ontwikkeld in het gebouw, maar ook daarbuiten. Simpelweg omdat verschillende groepen elkaar nu weten te vinden. Ook zijn er nieuwe voorzieningen gekomen. Tegenover het gebouw staat nu bijvoorbeeld de nieuwe brede school. Succesfactor? Standvastigheid. Advies: weet wat je wilt, en houd voet bij stuk. Blijf in gesprek met de gemeente en laat duidelijk en overzichtelijk zien wat jouw idee beter maakt dan dat wat de gemeente in eerste instantie zelf wilde doen.

    Barstensvol inspiratie

    We kijken terug op een fantastische dag. Enthousiaste deelnemers, vurige presentaties, en rondleidingen vol bezieling. Een dag met veel stof tot nadenken, handvatten om mee aan de slag te gaan, dromen om te verwezenlijken. Want het kan: jouw idee kan echt (letterlijk) van de grond kan komen. Als je er zelf in gelooft, als je de goede mensen bij elkaar zoekt en op tijd aanklopt voor hulp. En als je dan toevallig ook de wind mee hebt, dan vlieg je vooruit!

    Aan de slag

    Zelf aan de slag met je dorpshuis? Je kunt ons altijd bellen. Om mee te denken, om je een stapje verder te helpen, om je te laten inspireren. Op zoek naar meer informatie over dorpshuizen? Kijk eens op de landelijke website dorpshuizen.nl en op de dorpshuizenpagina van onze website.