• Viskenij, Noaberhoes en de beweegtuin in Baflo

  Groninger Dorpen is met de hulp van de dorpen actief aan de slag om in het nieuwe jaar de website Netwerk Zorgzame Dorpen te lanceren. In haar zoektocht naar zorgzame initiatieven die het netwerk en de website verrijken, bracht Groninger Dorpen vandaag uit naam van het ´netwerk zorgzame dorpen´ een bezoekje aan een zorgzaam initiatief in Baflo & Rasquert. Er gebeurt van alles in en rondom het woonzorgcentrum Viskenij van de Hoven in Baflo. En niet alleen de bewoners van Viskenij zijn volop betrokken, het hele dorp leeft en doet mee.

  In het energieke dorp Baflo is de laatste jaren samen hard gewerkt om de ouderen in het dorp een plekje te geven waar zij ook in de toekomst prettig oud kunnen worden. Want, in deze tijd van verdwijnende zorgcentra is het nodig om zorg te dragen voor het behoud van woonplekken voor senioren. Het dorp (Noaberschap) en de professionele zorg verbonden hun krachten en maken zich samen sterk. De mensen van Viskenij en de inwoners van Baflo en Rasquert bekommeren zich om de leefbaarheid in het eigen dorp. Het behouden van een eigen plek, zoiets doe je samen. Het liefst in heel Groningen. Mensen willen vaak het wiel opnieuw uitvinden, maar dat hoeft niet.

  In Viskenij bepalen de bewoners hoe ze willen wonen en leven, wat er wordt gegeten en waar de dagelijkse boodschappen worden gedaan. En dat is bij de lokale bakker, slager, kaasboer, bloemist en supermarkt om de ondernemers in het eigen dorp te ondersteunen. De bewoners van Viskenij ervaren dat het woonzorgcentrum hun eigen thuis is en zetten de deur open voor het dorp. De uitstraling van het gebouw oogt persoonlijk, er wordt druk gesjoeld, het stembureau voor de verkiezingen wordt opgebouwd en drie dames uit het dorp vergaderen in het Noaberhoes.

  Het Noaberhoes is een warme huiskamer in wooncentrum Viskenij. Dit idee begon eigenlijk met een snertmiddag waar het hele dorp welkom was. Vrijwilligers en bewoners gingen vervolgens met hulp van GoudWaak aan de slag om de huiskamer met keuken gezellig in te richten. Het idee was simpel ´een warme hand uitsteken voor de omgeving´. Een dubbele bijvangst is er voor de ouderen van het wooncentrum. Het is namelijk niet altijd even gemakkelijk om als oudere nog nieuwe contacten te leggen, maar met dit initiatief zorgen de bewoners en vrijwilligers ervoor dat het dorp hier binnen komt. Een van de activiteiten van het Noaberhoes is bijvoorbeeld de wekelijkse maaltijd voor het dorp. En de producten, die komen bij de lokalen vandaan.

  Aankomend voorjaar is ook de beweegtuin, gelegen achter en naast het pand klaar voor gebruik. Op dit moment is de tuin nog onaantrekkelijk om te zien. De twee basisscholen, de vereniging Dorpsbelangen Baflo, Fysiotherapie aan ´t Wad, Stichting de Hoven en initiatiefnemer Stichting Vrienden van Viskenij toveren de plek om tot een levendige plek. Het wordt niet zomaar een tuin, het terrein wordt onderverdeeld in drie delen: een beweegtuin, een beleeftuin en een wierdetuin. Mensen kunnen straks onder begeleiding gebruik maken van beweegtoestellen. Kinderen van de basisscholen kunnen er fruit kweken. Tot slot kunnen mensen zitten, uitrusten en genieten van een heerlijke kop koffie. Kortom, het wordt een tweede ontmoetingsplek voor het hele dorp, voor zomerse activiteiten.

  Met eigen ogen ziet Klary, locatie manager van Viskenij, dat er zo´n rijkdom aan ideeën is bij de mensen van Viskenij, De Hoven en bij de mensen uit het dorp. Als deze krachten zich aan elkaar verbinden zorg je samen voor de leefbaarheid in een dorp, ook voor mensen op hoge leeftijd. Het gaat dus hier in Baflo niet om een paar losse initiatieven die afzonderlijk van elkaar zijn opgezet. Een heel netwerk van vrijwilligers, dorpsgenoten, ondernemers en professionele zorgpartijen zorgen samen voor een zorgzaam Baflo- Rasquert.