Typisch Gronings ontwikkel je samen!

We staan voor grote veranderingen in de provincie. Bijvoorbeeld heel tastbaar de herstel- en versterkingsoperatie vanwege de gaswinningsproblematiek. Daarom is het des te belangrijker te weten wat een dorp tot jouw dorp maakt. Is het de oude molen, een historisch pand, je eigen voortuin of zijn het de paadjes langs de rand van het dorpsbos waar je altijd met de hond loopt? De vraag wat voor jou Typisch Gronings is, is te belangrijk om helemaal aan externe experts over te laten. Maar hoe geef je als dorpsbewoner daar in vredesnaam een helder antwoord op? Daarom ontwikkelden we een zogenaamde gereedschapskist: Typisch Gronings.

Weet jij wat in jouw dorp typisch Gronings is?!
Typisch Gronings is een werkmethode waarbij je gebruik maakt van een vrij beschikbare gereedschapskist. Als dorpsbewoners kunnen jullie zelf op zoek gaan naar de gezamenlijk gedragen visie van het dorp. Met de bundeling van meningen, kansen, wensen en ideeën kunnen jullie het heft in eigen hand nemen. Zeker als de boel ‘op de kop gaat’ – misschien om huizen te versterken, voor energieprojecten of om krimp danwel groei te realiseren – is het prettig en nuttig om goed te weten wat je in je eigen leefomgeving waardeert.

Vrij te gebruiken!
Typisch Gronings is vrij te gebruiken. Ga lekker aan de slag en maak gebruik van de werkmethode in jullie dorp: begin met het lezen van de handleiding en verzamel een groep dorpsbewoners. Smeed samen een plan om het dorp hierbij te betrekken. Plan een avond en geef het gereedschap in geprinte vorm mee.
Wil je aanpassingen maken in het document, neem dan svp contact met ons op.
Je ervaringen delen of wil je lezen wat de ervaringen tot nu toe zijn met Typisch Gronings, gebruik dan #TypischGronings op social media of deel ze met ons.

Wat vind je hier?
Op deze pagina vind je:
Handleiding begeleiders werkwijze – Typisch Gronings
De gereedschapskist – Typisch Gronings
Een filmpje over Typisch Gronings – gemaakt voor de Provincie Groningen – met daarin onder andere een toelichting wat de methode inhoudt.

Heb je vragen?!
Mail of bel met Groninger Dorpen, info@groningerdorpen.nl of 050-306 29 00.

 

Let op: de verzamelde informatie is privé en wordt alleen gebruikt om concreter te maken hoe jullie je woonomgeving gebruiken en waarderen. De resultaten worden door het team bekeken en geïnterpreteerd. De geanonimiseerde interpretatie wordt daarna besproken met jou en je dorpsgenoten.

Typisch Gronings is een samenwerking tussen Studio MARCHA!, Ontwerpstation Loppersum, tijdschrift Noorderbreedte en Groninger Dorpen. Het project werd medegefinancierd door de Provincie Groningen. Meer info over Typisch Gronings in de afgelopen jaren: kijk op Noorderbreedte – dossier Typisch Gronings.