Met het ontzorgingsprogramma Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed biedt de Provincie Groningen advies op maat aan buurt- en dorpshuizen die willen verduurzamen. Bij een intakegesprek brengt duurzaamheidscoach Iwan Hoving allereerst de wensen, behoeften en obstakels voor verduurzaming in kaart.
Op welk punt van de verduurzaming staat het dorpshuis op dit moment? En wat is de huidige uitdaging om verder te komen? Welke maatregelen passen nu het beste en hoe kunnen die worden genomen? Om antwoorden op dit soort vragen te kunnen geven werkt de coach samen met adviseurs die geraadpleegd kunnen worden over specifieke vraagstukken.
Welke hulp wordt geboden?
- Monitoring om inzicht te vergroten: energieverbruik van het gebouw en/ of specifieke apparatuur.
- Inzichtelijk maken van het pand: bijvoorbeeld met het opstellen van (deel) energie- en isolatierapportages of een EPA-U advies.
- Business cases: welke maatregel levert verhoudingsgewijs het meeste op of is logischerwijs het eerst aan de beurt (bijv. in combinatie met gepland onderhoud). Een andere vraag die wel eens gesteld wordt: ga ik voor renovatie of nieuwbouw?
- Waar zal ik mee beginnen? En wat volgt daar logischerwijs op?
- Kennis delen: vragen kunnen gesteld worden binnen het netwerk van Groningse dorpshuizen. Ervaringen delen of opvragen.
- Planvorming: het opstellen van een duurzaam meerjarenonderhoudsplan of soortgelijks. Wat voor dorpshuis wil ik zijn en met welk duurzaam vastgoed ga ik dit realiseren?
- Financiële vraagstukken en financieringsmogelijkheden: hoe krijg ik mijn verduurzamingsmaatregelen gefinancierd?
- Aanbesteding en uitvoering: waar en hoe vraag ik een offerte aan? En als ik een offerte heb, klopt deze dan? Is mijn aanbieding marktconform? Hoe zit het met garanties en aanbevelingen?
Voorbeelden van maatwerk
Voorbeelden van het maatwerk dat het programma geboden heeft:
- Voor dorpshuis Ol’Schoultje in Huizinge zijn verduurzamingsmogelijkheden tijdens een versterkingsoperatie onderzocht met als resultaat dat het gebouw van het gas af gaat.
- Voor MFC De Veste in Opende is een offerte beoordeeld voor verlichting in de sporthal met specifieke eisen.
Stichtingen of verenigingen die het gebouw zelf in eigendom hebben kunnen gebruikmaken van het programma. Ook andere kleine maatschappelijke vastgoedeigenaren en kleine gemeenten (met minder dan 50.000 inwoners) kunnen er terecht. Er is binnen het ontzorgingsprogramma geen geld beschikbaar voor de uitvoering van duurzaamheidsmaatregelen zelf. Groninger Dorpen is onder meer ingeschakeld om het programma bij buurt- en dorpshuizen bekend te maken.
Handleiding DUMAVA-aanvraag
Op 18 september 2023 start de volgende ronde van de landelijke subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA). Ook buurt- en dorpshuizen die willen verduurzamen kunnen hiervan gebruikmaken. Aanvragers kunnen nu al een conceptaanvraag klaarzetten zodat op de 18e de aanvraag alleen nog maar hoeft te worden verzonden. Voor het doen van een aanvraag is onder meer eHerkenning nodig. Let op: de vorige keer was deze subsidieregeling binnen een dag overtekend.
In opdracht van het ontzorgingsprogramma Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed van de Provincie Groningen is er een handleiding gemaakt voor de DUMAVA-aanvraag waarbij een fictief dorpshuis door het proces is gehaald. De handleiding is hier te vinden.


Groninger Dorpen heeft inmiddels meerdere bijeenkomsten georganiseerd waar kennis en ervaringen uitgewisseld worden. Op 10 mei 2022 was er bijvoorbeeld een bijeenkomst in Dorpshuis De Leeuw in Garmerwolde. De verschillende presentaties die op deze avond zijn gegeven zijn hier te lezen:
- Presentatie duurzaamheidscoach 220510
- Presentatie Syplon 220510
- Presentatie Klimaatgroep Holland 220510
- Presentatie DuMaVa 220510
- Conceptregeling DuMaVa
- Concept toelichting DuMaVa
Nieuwsbrieven
Regelmatig brengen we een nieuwsbrief over duurzaamheid uit uit, deze zijn hieronder te vinden.

Geïnteresseerd?
Meer informatie is te krijgen via Iwan Hoving, Pieter Knol of Sjouke Bakker.