Contact

Hendrik Westerstraat 24
9791 CT Ten Boer

t: 050 306 29 00

info@groningerdorpen.nl

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 9.00-17.00u

Routebeschrijving naar Groninger Dorpen


Vertrekpunt  

  Wat kunnen wij voor jou doen?

  Actieve Dorpen Aanpak (ADA)

  Een goede samenwerking tussen bewoners, dorpsorganisaties en gemeenten is van cruciaal belang om zaken over en weer voor elkaar te krijgen. ADA bundelt ervaringen in een digitaal handboek, een stappenplan met aansprekende voorbeelden, zodat het wiel niet steeds opnieuw uitgevonden hoeft te worden bij het opzetten van leefbaarheidsinitiatieven.

  Klik hier voor de website actievedorpen.nl!

  Dankzij een bijdrage van Democratie in Actie (een gezamenlijk programma van VNG en BZK), aangevuld met een bijdrage vanuit het VOG (Versterkingsoverleg Groningen), werkt Groninger Dorpen doorlopend aan dit handboek. Het handboek is als website uitgeven en  gelanceerd op donderdag 28 oktober 2021, tijdens de Groninger Dorpendag compact. De dag was onder begeleiding van de tot ons grote verdriet op 20 januari ’23 overleden, Arno van der Heyden. Arno heeft op veel van onze bijeenkomsten een bijdrage geleverd. Ook heeft hij in een aantal dorpen ADA-projecten gefilmd. Deze zijn ook hieronder terug te kijken.
  Hier kun je de livestream terugkijken.
  De gefilmde ADA-projecten:
  Schouwerzijl
  Musselkanaal
  Woltersum

  Na de ADA-lancering in 2021, in 2022 een dorpentour: ‘ADA stroopt de mouwen op’
  Leerervaringen, adviezen en suggesties van de website zijn tijdens de lancering maar zeker ook tijdens een dorpentour (in 2022) met dorpsorganisaties, dorpsbewoners en gemeenten met elkaar uitgewisseld. Hoe krijgen we in samenwerking met elkaar meer voor elkaar voor de leefbaarheid in ons prachtige Groningen? De volgende thema’s stonden centraal op deze bijeenkomsten (de verslagen staan onder de titels):

  1.  2 juni: Samen bouwen aan je dorp
  2. 7 juli: Landschap en energie
  3. 29 september: Zorg goed voor de dorpszorg!
  4. 3 november: Een succesvolle dorpsvoorziening – hoe krijg je dat voor elkaar?

  Een programma met bijeenkomsten voor 2023 in het kader ADA ligt in de week. Maar waar voorlopig sowieso aandacht voor is, is:

  ADA-website een groeimodel: meld jullie eigen projecten aan!
  Oproep: ook nieuwe en toekomstige projecten mogen zich melden op de ADA-website en zo bijdragen aan het verdiepen en verbreden van de Actieve Dorpen Aanpak. Onderlinge ervaringen delen en leren door te doen is wat de ADA-website wil faciliteren. Je bent van harte uitgenodigd! Een project aanmelden kan hier: https://actievedorpen.nl/meld-een-project-aan

  Mede tot stand gekomen met steun van de Provincie Groningen en de Groninger gemeenten.
  En het programma Democratie in Actie (een gezamenlijk programma van VNG en BZK).