De Actieve Dorpen Aanpak (ADA) is een online stappenplan waarmee je initiatieven kunt bedenken, plannen en uitwerken om je dorp te verbeteren, te verfraaien en te versterken. Ondersteund door tal van inspirerende voorbeelden van Groningse dorpsprojecten.
ADA is bedoeld voor bewoners, verenigingsbestuurders, (gemeente-)ambtenaren en andere betrokkenen die dorpsinitiatieven bedenken en uitvoeren en daarmee de leefbaarheid in de Groninger dorpen willen vergroten. ADA wijst de weg.
ADA werd ontwikkeld door Groninger Dorpen. We lieten onderzoeken wat dorpsbewoners en hun verenigingen, gemeenten en andere overheidsinstanties kunnen leren van de vele succesvolle dorpsinitiatieven die de afgelopen jaren in de provincie Groningen werden uitgevoerd. Hoe hebben de bewoners en hun verenigingen deze projecten aangepakt? Hoe verliep de samenwerking met verenigingen en gemeentes? Hoe vonden ze ondersteuning? Hoe kun je projecten duurzaam maken?
Bekijk hier de eigen website van ADA.
Hoe kan ik meedoen met ADA?
Laat je inspireren door de dorpsverhalen en laat je op weg helpen door het stappenplan! Heb je zelf een Groningse dorpsproject ontwikkeld, of ken je er een die nog niet op de site staat, geef het project dan aan ons door, via dit webformulier. Wij zorgen er dan voor dat er een dorpsverhaal op deze site wordt gepubliceerd.
Staat jouw vraag of opmerking over ADA hier niet bij? Je kan sowieso contact opnemen met collega Nienke Vellema.
Hoe het begon en de lancering:
Het handboek is als website uitgeven en gelanceerd op donderdag 28 oktober 2021, tijdens de Groninger Dorpendag compact. De dag was onder begeleiding van de (helaas begin 2023 overleden) Arno van der Heyden.
Hier kun je de livestream terugkijken.
Voor die gelegenheid zijn ook de drie onderstaande mini-documentaires ontwikkeld:
– Schouwerzijl
– Musselkanaal
– Woltersum
Na de ADA-lancering in 2021, in 2022 een dorpentour: ‘ADA stroopt de mouwen op’
Leerervaringen, adviezen en suggesties van de website zijn later ook nog tijdens een dorpentour (in 2022) met dorpsorganisaties, dorpsbewoners en gemeenten uitgewisseld. Hoe krijgen we in samenwerking met elkaar meer voor elkaar voor de leefbaarheid in ons prachtige Groningen? De volgende thema’s stonden centraal op deze bijeenkomsten (lees meer in de verslagen):
1. 2 juni: Samen bouwen aan je dorp
2. 7 juli: Landschap en energie
3. 29 september: Zorg goed voor de dorpszorg!
4. 3 november: Een succesvolle dorpsvoorziening – hoe krijg je dat voor elkaar?
ADA is mede tot stand gekomen met steun van de Provincie Groningen en de Groninger gemeenten. En het programma Democratie in Actie (een gezamenlijk programma van VNG en BZK).
