Wegwijs bij fondsen en subsidies

Je hebt een idee en je wilt daar iets mee. Vroeg of laat krijg je dan te maken met de financiën. Want hoe ga je dat eigenlijk allemaal betalen? De eerste stap is om te kijken naar wat je als dorp zelf kunt bijdragen. Vaak blijkt dit niet genoeg. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om een idee toch van de grond te krijgen. Je kunt hiervoor een veelvoud aan financieringsbronnen aanboren. Kijk snel wat het beste bij jouw idee past!

Financieringsbronnen

Sponsoring

Bedrijven kunnen een belangrijke bijdrage leveren in de financiering van jouw idee. Dit kan financieel, door een bepaald bedrag te sponsoren. Het kan ook, en dat gebeurt het vaakste, door een bijdrage in natura. Door het schenken van materialen bijvoorbeeld. Of het beschikbaar stellen van een vergaderlocatie. Wees hierin creatief. Alle kleine beetjes samen leveren al snel een behoorlijke besparing op de begroting op.

Giften

Misschien wonen er vermogende mensen in je dorp? Of ken je buiten het dorp mensen waarvan je weet dat ze enthousiast (zouden kunnen) zijn over jouw idee? Het kan een stap zijn om mensen persoonlijk te benaderen. Toch is het, afhankelijk van je idee, wel iets om eens over na te denken.

Crowdfunding

Crowdfunding is een manier om in een relatief korte tijd een bedrag bij elkaar te krijgen. Het werkt het beste voor ideeën die veel draagvlak hebben en waarvan de urgentie binnen het dorp wordt gevoeld. Crowdfunding is een geldwervingsactie waarbij je, veelal via social media, van veel mensen een donatie vraagt. Hiervoor kun je gebruik maken van een actiepagina. Deze kun je zelf opzetten, of je kunt gebruik maken van bestaande platforms zoals voordebuurt.nl.

Acties

Wees creatief en verzin een leuke actie voor jouw plan. Houd een loterij, organiseer een fancy fair, zet een benefietavond op met leuke bandjes. Hoe gekker, hoe beter! Zo gingen ze in Westernieland 24 uur op het dorpshuis zitten om geld op te halen voor hun verbouwing. Bijkomend voordeel van zo’n actie: direct veel aandacht, en waarschijnlijk ook enthousiasme, voor je project. Binnen het dorp en, als je de media opzoekt, ook regionaal.

Overheidssubsidie

Vaak het eerste waar je naar kijkt: wat kan de gemeente bijdragen aan mijn project? Afhankelijk van je idee, heeft de gemeente budgetten beschikbaar. Vraag hier zeker naar! Voor sommige fondsen is gemeentelijke cofinanciering een vereiste. Het is sowieso een pre bij fondsen als de gemeente financieel bijdraagt. Zo weten ze gelijk dat de lokale overheid het plan ondersteunt.

Fondsen

Voor veel projecten is een woud aan fondsen en subsidies te vinden. Het is makkelijk hierin te verdwalen. Daarom heeft Groninger Dorpen de Fondsenlijst Groninger Dorpen ontwikkeld en toegespitst op onze provincie. Toegankelijke fondsen, waar jouw dorp ook wat aan kan hebben.

De fondsenlijst geeft een globaal overzicht van de mogelijkheden per fonds of subsidie. Het geeft dus niet alle informatie weer. Ook kunnen voorwaarden veranderen. Kijk voordat je daadwerkelijk een aanvraag doet dus altijd op de website van het desbetreffende fonds/de subsidieverstrekker. Of neem telefonisch contact met ze op om te peilen of jouw project in aanmerking komt. Dan weet je zeker dat je de goede, actuele informatie hebt.

Van idee naar projectplan

Draagvlak

Je loopt misschien al lang rond met een idee over hoe jouw dorp nog mooier en/of beter kan. De eerste stap die nodig is om ook echt iets met je idee te doen, is om je idee te delen. Vertel dorpsgenoten erover en maak ze enthousiast om met je mee te doen. Samen met een project/werkgroep sta je sterker. En het is ook gewoon leuker om samen te werken aan een goed plan voor je dorp.

Wees dan ook niet te star over hoe jouw idee precies moet worden gerealiseerd. Sta open voor andere ideeën. Alleen als het idee gedragen wordt door een (grote) groep dorpsgenoten, heeft het echt kans van slagen. Een belangrijk criteria bij bijna alle fondsen is de mate van draagvlak. Vergeet ook zeker niet om je idee te delen met jouw dorpsbelangenvereniging.

Rechtsvorm

Bij de meeste fondsen heb je voor een aanvraag een bepaalde rechtsvorm nodig. Dit kan een stichting, vereniging of andere organisatievorm zonder winstoogmerk zijn, zoals een dorpscoöperatie. Het is niet altijd nodig om voor een project een nieuwe rechtsvorm op te zetten. Informeer bij je dorpsbelangenvereniging of het mogelijk is de aanvraag via hen te laten verlopen. Dat scheelt een hele hoop papierwerk. Voor grotere, langdurige projecten is het wel verstandig om een eigen rechtsvorm te overwegen.

Projectplan

Een goed projectplan kent een paar vaste onderdelen. Het VSB-fonds heeft een online cursus fondsenwerving ontwikkeld, waarin je stap voor stap leert hoe je van een idee tot een projectplan komt. Verschillende fondsen kunnen net andere criteria hebben of accenten leggen. Kijk hiervoor goed bij de voorwaarden van het fonds en pas je basisprojectplan hier op aan. Hoe beter je projectplan aansluit bij de uitgangspunten van het fonds, hoe meer kans op succes!

Actieve Dorpen Aanpak

Groninger Dorpen heeft de Actieve Dorpen Aanpak ontwikkeld. Hier vind je meer tips om jouw idee verder te brengen.